Najnovije vesti
Vesti Beograd
TRAGOM VELIKANA Obilazak Novog groblja posvećeno junacima Prvog svetskog rata

TRAGOM VELIKANA Obilazak Novog groblja posvećeno junacima Prvog svetskog rata

"Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata" naziv je ture obilaska Novog groblja koju je Javno-komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" organizovalo povodom obeležavanja stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Turistička tura Novo groblje Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija
Turistička tura Novo groblje

Posetioci su bili u prilici da vide sedam grobova najznačajnijih vojskovođa, ali i heroina poput Milunke Savić i Natalije Bjelajac, kao i da obiđu jednu od najvećih kosturnica na ovom području u kojoj je sahranjeno 3.529 identifikovanih i 1.074 neidentifikovanih vojnika koji su stradali, ne samo u Prvom svetskom ratu već i u Balkanskim ratovima.

Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija

- Ture se organizuju u poslednjih pet, šest godina, ali u prethodne tri godine s većim intenzitetom na različite teme. Povodom stogodišnjice od Prvog svetskog rata tema su upravo vojskovođe i heroji - rekla je istoričarka umetnosti Violeta Obrenović.

Sledeća tura će, kako kaže, biti posvećena heroinama i dobrovoljnim bolničarkama koje su pomagale u ratovima u kojima je Srbija učestvovala.

- Posetioce najviše interesuju velike vojvode - Radomir Putnik, Živojin Mišić i Petar Bojović, a što se tiče ostalih tura, veliko je interesovanje za Đuru Jakšića, Petra Kočića... - kaže Obrenović.

Ona dodaje da se često dešava da se tokom obilaska posetioci upoznaju i s nekim novim ličnostima, koje im u međuvremenu postanu interesantne, pa se ponovo vraćaju.