Najnovije vesti
Vesti Svet
TIVAT, GRAD LUKSUZA I "FAVELA" Dok se grade elitna naselja, stanovništvo "osuđeno na KRPU I METLU"

TIVAT, GRAD LUKSUZA I "FAVELA" Dok se grade elitna naselja, stanovništvo "osuđeno na KRPU I METLU"

Transformacija Tivta od uspavanog primorskog gradića oslonjenog na pomorstvo, brodogradnju i vojsku, u „elitnu nautičko-turitičku destinaciju visoke klase“ poslednjih desetak godina, rezultirala je dramatičnim ekonomsko-demografskim promenama, ali nije dala očekivane rezulate u poboljšanju standarda domicilnog stanovništva, pišu podgoričke "Vijesti".

Tivat_(1) Foto: Wikipedia
Tivat_(1)

To se, pored ostaloga, može zaključiti iz analitičkog dela Strateškog plana razvoja Opštine Tivat za 2019-2022. godinu, koji će se uskoro naći pred odbornicima.

Prema podacima sa poslednjeg Popisa iz 2011. godine, Tivat je imao 14.031 žitelja, prosečne starosti 38 godina. Grad u poslednjoj deceniji beleži kontinuiran rast broja stanovnika kojih je 2000. bilo 12.812, pet godina kasnije 13.404, da bi prošle godine dostigao 14.744 ljudi.

Stopa prirodnog priraštaja u Tivtu iznosi 6,7 odsto, što je drastično više od crnogorskog proseka koji je 1,9 procenata.

- Podaci pokazuju stalan porast, kao i veći procenat rasta broja stanovnika nego na državnom nivou. Do porasta broja stanovnika dolazi used pozitivnog prirodnog priraštaja i pozitivnih migracionih kretanja stanovništva unutar Crne Gore - piše u Strateškom planu, uz napomenu da Tivat ima 4.862 domaćinstva i dvostruko više stanova - 9.675.

Najmanja opština u Boki od zatvaranja vojnog brodogradilišta Arsenal, iseljenja vojnih efektiva sa kojima je Tivat kao baza živio duže od 120 godina, prema navodima lokalnih i državnih DPS zvaničnika, ubrazano se transformiše u „crnogorski Monte Karlo“ zahvaljujući razvoju jahtinga i elitnih turističkih kompleksa poput Porto Montenegra i Luštice Bay.

Porto Montenegro
Foto: lFoto: Wikipedia/Daniel Nyu / Wikipedia
Porto Montenegro

Međutim, ti su projekti u osnovi prvenstveno nekretninski jer se dominantno svode na izgradnju stanova, vila i poslovnih prostora za prodaju, ili iznajmljivanje, dok je izgradnja novih klasičnih hotelskih kapaciteta značajno manji aspekt u razvoju tih kompleksa, posebno u slučaju Porto Montenegra. Taj luksuzni kompleks nastao na mestu nekadašnjeg Arsenala, „povukao je nogu“ novom trendu razvoja Tivta koji stanogradnjom, pod maskom „razvoja turističkih vila i kondo-hotela“, postaje prava preizgrađena „elitna Budva“, pišu "Vijesti".

Stanovništvo istovremeno biva sve više „osuđeno na krpu i metlu“, odnosno relativno slabo plaćene i naporne poslove u uslužnoj delatnosti za bogate klijente elitnih kompleksa, ili imućne koji sebi mogu priuštiti skupe vikendice izgrađene na do juče nedevastiranoj obali ili njenom zelenom zaleđu.

Razvoj i uređenje grada istovremeno je koncentrisano pretežno na centar i najbližu kontakt zonu elitnog Porto Montenegra, dok su okolna, a pogotovo periferna naselja, bukvalno zanemarena, pa neka od njih danas izgledaju kao brazilske favele.

Foto: Wikipedia

- Privatizacija Arsenala 2006. godine je takođe uslovila značajne ekonomsko-demografske promene u našoj opštini. To je, između ostalog, dovelo do bržeg razvoja konkretnog opštinskog centra, uz istovremeno možemo slobodno reći sporiji, ili ne baš toliko nagli razvoj perifernih područja. Takođe, značajan uticaj na kompletan primorski region se ogleda i kroz pražnjenja stanovništva iz severnog regiona u prvenstveno primorski region. Za rezultat navedenog, imamo između ostalog, obalna područja koja poprimaju urbana obeležja i postaju zone koncentracije stanovništva sa pretežno turističkom funkcijom - piše u Strateškom planu.

U više navrata u dokumentu se apostrofiraju sve izraženije migracije stanovništva sa severa i dolazak sve većeg broja ljudi u Tivat u potrazi za boljim životom.

Privredna grana koja u Tivtu, kao i na celom primorju, u poslednoj deceniji doživljava bum je stanogradnja. Broj stanova je od 2003. do 2011. povećan za čak 2.549 (sa 7.167 na 9.626). Od novoizgrađenih stanova, čak 1.382 su prazni i nenastanjeni, a samo 509 stanova se zvanično sezonski koristi.

Luštica Bay
Foto: Foto: Promo / Promo
Luštica Bay

To pokazuje da su kritike onih koji su na početku projekta Porto Montenegro upozoravali da se to može pretvoriti u podizanje “naselja zatvorenih škura” - bile opravdane. I usred leta, veći deo stanova u Porto Montenegru, Luštici Bay i sličnim kompleksima je sa zatvorenim prozorskim kapcima i u mraku, svedočeći da su vrlo malo iskorišćeni.

Okolo tih kompleksa, sve je više novoizgrađenih stambenih zgrada sa upadljivim natpisima - “For sale - na prodaju” i kontaktima prodavaca - investitora.

Uprkos tome, građevinski bum ne prestaje pa je prema trenutnim podacima Sektretarijata za urbanizam u Tivtu sada aktivno više od 80 gradilišta.