Postignut dogovor o granici sa Irskom posle Bregzita

London i Brisel postigli su dogovor da Velika Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji sa Evropskom unijom (EU) posle Bregzita, čime bi se izbegla tvrda granica sa Irskom, preneo je danas britanski nedeljnik Sandej tajms.
Postignut dogovor o granici sa Irskom posle Bregzita
Foto: Pixabay
Britanska premijerka Tereza Mej dobila je ustupke od EU, naveo je list, pozivajući se na izvore bliske pregovorima i dodao da je Brisel pristao da u sporazumu o budućim odnosima bude navedeno da će u carinskoj uniji ostati cela teritorija Velike Britanije.
 
Prema tom novom dogovoru, EU je prihvatila proveru robe u fabrikama ili prodavnicima, a ne na granici. Irska granica je bila kamen spoticanja u pregovorima o odnosima posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji. Nijedna strana ne želi uvođenje granice između britanske pokrajine Severne Irske i Irske koja je članica EU, u strahu da bi bio ugrožen mirovni sporazum Belfasta i Dablina. Neimenovani portparol britanske vlade nije želeo da potvrdi navode Sandej tajmsa, ocenjujući ih spekulacijama, prenela je televizija Skaj njuz (Sky News). Britanski i irski zvaničnici nedavno su saopštili da su blizu dogovora o rešavanju pitanja prema kojem bi granica između Severne Irske i Irske ostala otvorena posle Bregzita.
 
Velika Britanija 29. marta 2019. godine zvanično izlazi iz članstva u EU.
 
Više od 70 britanskih preduzetnika potpisalo je pismo objavljeno u nedeljniku Sandej tajms u kojem se poziva na organizovanje glasanja o sporazumu kojim će se odrediti budući odnosi Londona i Brisela posle Bregzita.
 
Izvršni dirketor firme Voterstouns (Waterstones) i bivši dirketor Sensberija (Sainsbury) su među potpisnicima pisma u kojem se ističe da bi "razarajuće tvrd Bregzit" ugrozio britansku ekonomiju, prenela je britanska televizijska mreža BBC.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet