U NBS vođena 92 postupka medijacije

Pred Narodnom banakom Srbije u 2017. godini vođena su 92 postupka medijacije.
U NBS vođena 92 postupka medijacije
Foto: Pixabay
To je izjavio viceguverner NBS Željko Jović i ocenio da je potrebno i dalje raditi na promociji ovakvog načina rešavanja sporova.
 
On je na konferenciji o medijaciji u finansijskim uslugama u NBS rekao da medijacija kao alternativni način rešavanja sporova dobija zasluženi značaj i dodao da donosi korist ukoliko se sporni odnos sa drugom stranom reši u postupku medijacije, izbegavajući na taj način nepotrebne sudske sporove. Istakao je da se oko 48 odsto postupaka posredovanja okonča dogovorom i sporazumom o poravnanju, što, kako je dodao, ohrabruje da treba istrajati na daljem promovisanju, razvijanju i usavršavanju postupka posredovanja kao efikasnog načina rešavanja sporova. 
 
Naglasio je da se postupci posredovanja sprovode pred NBS na osnovu regulative iz 2014. godine, na osnovu izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o osiguranju i relevantnih podzakonskih akata. 
 
"Ovom regulativom je unapređen mehanizam za zašititu korisnika, pored ostalog i zbog toga i što je predviđeno da se nezadovoljan korisnik može obratiti NBS sa predlogom za sprovođenje postupka posredovanja i pre ulaganja prigovora, u toku razmatranja prigovora i nakon okončanja postupka po prigovoru", rekao je on. 
 
Jović je istakao da se postupak posredovanja pred NBS obavlja bez naknade, besplatno za obe strane učesnice, u prostorijama NBS, a medijatori su licencirana lica iz NBS. Pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić izjavila je da je na osnovu godišnjih izveštaja o radu medijatora za 2017. godinu, Ministarstvo pravde evidentiralo 619 zaključenih sporazuma o pristupanju posredovanju u rešavanju sporova (medijacija). 
 
Prema njenim rečima, samo 131 posrednik, odnosno 22 odsto od ukupnog broja registrovanih posrednika se izjasnilo da su u toku 2017. godine posredovali u rešavanju sporova, što, kako je ocenila, ukazuje na još uvek nedovoljan broj sporova koji se rešavaju putem posredovanja, ali i na nedovoljno angažovanje posrednika. 
 
Dodala je da su kategorije predmeta sa najvećim brojem sprovedenih medijacija u 2017. godini upravo bankarske usluge, lizing i osiguranje, u vezi sa kojima se ukupno 14 posrednika izjasnilo da su postupali, i to zbirno, u ukupno 103 predmeta. 
 
Medijator i bivši sudija iz SAD Danijel Vajnstajn (Daniel Weinstein) istakao je da bi proces medijacije bio uspešan, potrebno je da medijator i način medijacije budu prilagođeni korisnicima, odnosno svim stranama u postupku. "Ukoliko njihov interes ne bude poštovan, oni neće učestvovati u medijaciji, nego će ići na tradiconalni način rešavanja, odnosno putem sudova", rekao je on i dodao da u SAD zato imaju dobro obučene medijatore i usavršen sistem medijacije. 
 
On je izrazio očekivanje da će se i u Srbiji usavršiti načini medijacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija