04. novembar  2018. 15.24  | Izvor: Tanjug

Dečija smotra srpskog folklora Švajcarske

CIRIH -

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, koji boravi u poseti Švajcarskoj, otvorio je u Dietikonu nadomak Ciriha 21. Dečiju smotru srpskog folklora Švajcarske, jednu od najvećih i najznačajnijih kulturnih manifestacija Srba u toj zemlji.

U prepunoj dvorani, pred oko 2.000 posetilaca, Selaković je sinoć preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izrazio visoko uvažavanje za sve što Savez srpskog folklora Švajcarske, učesnici smotre i ljubitelji folklora čine za očuvanje srpske kulture, tradicije i identiteta i van granica Srbije.

Najavio je da će se sledeća ovakva smotra, kao i Evropska smotra srpskog folklora koju će u junu 2019. godine švajcarski savez organizovati u Beogradu, sa više od 3.000 učesnika iz čitave Evrope, održati pod pokroviteljstvom predsednika Republike Aleksandra Vučića, što je bilo propraćeno burnim aplauzom, saopštila je ambasada Srbije u Švajcarskoj.

Selaković pozvao posetioce da neguju svoju kulturu, jezik i identitet i da što češće dolaze u Srbiju, izrazivši nadu da će se mnogi i vratiti u maticu i svojim znanjem i iskustvima doprineti njenom napretku i razvitku.

Generalni sekretar predsednika Republike je saopštio da će svim izvođačima onog kulturno-umetničkog društva kome na smotri bude dodeljena prva nagrada, Srbija pokloniti sedmodnevni boravak na Zlatiboru u leto 2019. godine.

Predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske Nenad Milenković ukazao je da je svojim dolaskom na smotru Selaković učinio veliku čast svima onima koji godinama vredno rade na očuvanju naše kulture i nacionalnog identiteta u Švajcarskoj, istakavši da je ovo prvi put od kada manifestacija postoji da visoki zvaničnik Srbije prisustvuje smotri.

Izrazio je zadovoljstvo što je dugogodišnji trud i rad Saveza srpskog folklora, koji okuplja 24 kulturno-umetnička društva iz svih krajeva Švajcarske, prvi put prepoznat i podržan od matice i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković, koja je izrazila posebno zadovoljstvo što je ovogodišnju manifestaciju podržao i otvorio generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, istakavši da to daje veliki podstrek kulturno-umetničkim društvima i organizatorima da sa još većim entuzijazmom nastave svoj rad.

Na smotri je učestvovalo više od 400 dece uzrasta od pet do 16 godina iz 11 kulturno-umetničkih društava u Švajcarskoj, a pobedu je odneo KUD „Zavičaj" iz Vintertura.

Skup su pozdravili domaćin smotre predsednik KUD „Vuk Karadžić" Željko Stojanović i protojerej Srpske pravoslavne crkve u Cirihu Branimir Petković.

Tagovi
Srodne vesti