Mladenović: Izmenama zakona stvoreni uslovi za borbu protiv bespravne gradnje 1Andreja Mladenović Foto: BeoInfo (arhiva)

Veći broj usvojenih rešenja u izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata nastao je na osnovu inicijative Grada Beograda i zahvalni smo nadležnom ministarstvu na razumevanju i Narodnoj skupštini koja je usvojila izmene zakona, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je dodao, gostujući na TV Prva, da su bespravni graditelji do sada nalazili prolaze kroz zakonske lavirinte primene zakona i istakao da je promena, koja se odnosi na rušenje kada se ima konačno rešenje, vrlo važna.

„Do danas smo imali izgrađene bespravne objekte za koje nisu plaćeni doprinosi za građevinsko zemljište i porezi, a koji su bili priključivani na postojeću infrastrukturu koja je nedovoljna i sve to stvara milionske štete, a mi procenjujemo da je ona samo na neplaćanju doprinosa od 70 do 100 miliona evra“, rekao je Mladenović, prenosi Gradski sekretarijat za informisanje.

Prema njegovim rečima, izmenama je predviđeno i popunjavanje poreske prijave.

„Ranije smo imali prijavu da se neko legalizuje, a neće da prijavi porez jer ga zakon nije obavezivao. Legalizacija mora da bude oročena, pet godina je rok, presek je 15. novembar 2015. i novih neće biti“, rekao je Mladenović navedeno je u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje.

On je rekao da imaju satelitski snimak i na osnovu njega je moguće ući u postupak. Sve su to stvari koje nam omogućavaju da mi u lokalnim samoupravama možemo da delujemo, jer smo do sada imali ograničene mogućnosti, rekao je Mladenović. Po njegovoj oceni, pitanje bespravne gradnje opštedruštveni problem koji se mora rešiti.

Mladenović je istakao da ovim izmenama zakona sve opštinske inspekcijske službe sada dolaze pod ingerenciju grada i kontrola će biti rigorozna. Rekao je i da će svi predmeti biti analizirani i biće uspostavljen red.

„Sada ćemo određeni broj predmeta vratiti opštinama i na taj način ubrzati postupak legalizacije. Oni koji bespravno grade od novembra 2015. neće moći objekte da priključe na struju, vodu i kanalizaciju, a krivične prijave podnosiće se ne samo protiv graditelja, već i protiv vlasnika parcele, oduzimaće se licence graditeljima koji tako grade i tako ćemo uvesti red u ovu oblast“, rekao je Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari