BiH

Komšić poručio Beogradu: Granica na Drini, poštujte i neće biti problema

Komšić poručio Beogradu: Granica na Drini, poštujte i neće biti problema
Foto: N.N. | Komšić poručio Beogradu: Granica na Drini, poštujte i neće biti problema

BEOGRAD - Izabrani hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, poručio je danas Beogradu da je granica sa Srbijom na Drini i da to treba poštovati, jer u suprotnom, kaže, biće problema.

U intervjuu za Telegraf.rs, Komšić kaže da će sa pozicije na koju je izabran u punoj mjeri biti posvećen da odnosi sa Srbijom i Hrvatskom budu dobri i prijateljski, ali i da u Beogradu i Zagrebu treba da se zna da je granica na Drini, odnosno Uni.

Poručuje da i Srbija i Hrvatska mogu računati na njega, uz poruku:

"Ali, vas molim, i u Zagrebu i Beogradu, samo da znate, gdje prelazite granicu. I gdje pokazujete dokumenta. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni.

Samo to poštujete i nećete imati nikakvih problema sa mnom”.

Na opasku da njegova poruka "nećete imati problema sa mnom", zvuči gotovo kao prijetnja, Komšić kaže:

"Ja ne prijetim. Nisam ja baš toliko moćan da nekome pretim, samo tražim poštovanje ove zemlje. I od Zagraba i od Beograda. Tražim da se poštuje gdje je fizička granica ove zemlja i granica lijepog, normalnog ponašanja”, naveo je.

Da ne govori, kaže, o uobičajnom diplomatskom ponašanju, poštovanju suverentita i integriteta BiH. "Samo vas molim da se ponašamo normalno i ljudski, kada je reč o BiH", kaže Komšić i dodaje da je BiH posebna, zasebna, nezavisna zemlja, kao što je to i Srbija, kao što je to i Hrvatska.

“I kada mi to poštujemo, tu činjenicu, nema razloga da i nas ne tretiraju na isti način”, kaže Komšić i poručuje da ko kog pokušava da pređe tu vrstu crte ili granice, na način, koji ni ljudski pristojan, a kamoli politički normalan, "naravno da ćemo se braniti od takvih intervencija".

Šta nam drugo preostaje, pita Komšić I ponavlja:

"Mi moramo da štitimo svoje interese i svoju zemlju".

On, ističe, neće da radi ni za Hrvatsku, ni za Srbiju, veeć samo za ono što je potrebno za mir u regionu.

Ako može, kaže, da pomogne bilo kome, I Srbiji i Hrvatskoj, i pojedinačno i politički da bude bolje, poručuje da treba računati na njega.

"Ali, molim vas samo, zaustavite se malo, jer vas i policija zaustavlja na Drini, Savi i Uni. Jer tu ulazite u BiH. I fizički, i politički, i kako god", naveo je Komšicć.

Govoreći o priključenju BiH EU I NATO, Komsić je na opasku novinara da potoji izjava njegovog kolege u Predsjedništvu Milorada Dodika, da dok god Srbija ne promeni odluka, neće ni Republika Srpska, odnosno srpski narod u BiH, kaže da Dodik ne može da govori u ime srpskog naroda.

“Mislim da Milorad Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda. On može govoriti u ime svoje stranke ili eventualno u ime onog broja ljudi, koji su glasali za njega. U ime celog naroda, ne može", tvrdi Komšić.

Ubeđen da je to, kako kaže, svima matematički jasno, Komšić kaže da se boji da se Milorad Dodik nije konsultovao sa svojim savjetnicima, kada je o tome riječ.

“Mi znamo da je protiv NATO, odnosno da to uslovljava SrbijoIhm i putem Srbije ka NATO. Ali, moram ga podsjetiti da su odluke već donete. Institucionalno. Institucije BiH su već donijele odluke. Te odluke nisu nikada mijenjane. Niti postoje šanse da se sada promene”, naveo je.

Boji se, kaže, I da to više nije relevantan stav.

" On eventualno može spriječiti onaj trenutak kada BiH treba da se izjasni da ide u punopravno članstvo u NATO. Ali, Akcioni plan za članstvo, što je poslednja stepenica pred punopravno članstvo, to je rešeno. Te su odluke donijete odavno", podsjeća.

Da ne pominje, kaže, da je Nebojša Radmanović tada potpisao tu odluku i odnio je čak.

“Mi te odluke nismo mijenjali. Nijedna institucija, nadležna po Ustavu i zakonu, nije mijenjala. Nema potrebe da raspravljamo o tome, daleko je to od nas".

To neće, dodoaje, biti tako brzo, čini mi se, ali ako za dve godine BiH dobije priliku da se izjasni - da postane punopravno članica NATO i uđe u članstvo, tada bi se gospodin Dodik pitao.

“Ali, za ono što je do sada urađeno, on se ne pita.

Ne znam čemu ta priča, izuzev ako to nije podgrijavanje atmosfere”, kaže Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije