Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Nestalo je je jedno CELO OSTRVO i niko živ NIJE PRIMETIO (FOTO)

Nestalo je je jedno CELO OSTRVO i niko živ NIJE PRIMETIO (FOTO)

Ribari iz obližnjeg sela nisu baš zalazili u taj deo mora, a poslednji put su ga videli osamdesetih godina prošlog veka.

ostrvo5 foto Fredrik and Crew on Maiken Foto: Fredrik and Crew on Maiken / Privatna arhiva
ostrvo5 foto Fredrik and Crew on Maiken

Japan je nedavno ostao bez jednog malenog nenaseljenog ostrva, blizu svoje morske granice s Rusijom, zbog čega bi mogao ostati bez dela svog teritorijalnog mora.

Veruje se da je nenaseljeno ostrvce Esanbe Hanakita Kojima nestao ispod talasa, a nestanak navodno nisu ni primetili stanovnici sela Sarufutsu, koje se nalazi na severnom delu ostrva Hokaido, udaljen samo 500 metara od nestalog ostrvceta.

Esanbe je samo jedan od 158 nenaseljenih ostrva kojima je japanska vlada dala imena 2014. godine kako bi jasnije iscrtali svoju teritoriju na moru te proširili svoj isključivi ekonomski pojas.

Japanska udaljena ostrva imaju sve veću važnost za Japan, posebno nakon teritorijalnih sporova koje Japan vodi s Kinom oko ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru.

Autor knjige javio lokalcima

Esanbe je (bio) smešten u severnom području, koje je poprište dugogodišnjih prepiranja oko granice između Rusije i Japana. Nalazi se u arhipelagu Kuril, koje su zauzele sovjetske snage samo dan nakon kraja Pacifičkog rata.

Nestalo ostrvo u Japanu
Foto: Google Maps / screenshot
Nestalo ostrvo u Japanu

Lokalno stanovništvo je o nestanku prvi put saznalo tokom septembra, kada je ostrvo odlučio da potraži autor Hiroši Šimizu. On je posetio selo Sarufutsu kako bi napravio novi nastavak svoje fotoknjige o “japanskim skrivenim ostrvima”, piše "The Guardian".

Međutim, Šimizu nije nigde mogao da pronađe ostrvo. Obavestio je lokalne ribare, koji su potom krenuli prema navodnoj lokaciji ostrva, kojeg tada više nije bilo. Stariji ribari rekli su Asahi da se sećaju da su videli ostrvo pre nekoliko desetina godina, no da u njegovom smeru više ne zalaze, jer je pomorska navigacija ostrvo prikazivala kao podvodno.

VIDEO: Za ovo ostrvo kažu da je najlepše na svetu

Japanska obalska straža tvrdi da su ostrvce poslednji put zabeležili 1987. godine. Tada mu je prosečna visina iznosila samo 1,4 metra. Eksperti su stoga zaključili da je ostrvo verovatno erodirao zbog vetra, a delove ostrva možda su i odnele sante leda koje se stvaraju u Ohotskom moru svake zime.

Prema međunarodnom zakonu, ostrvom se smatra bilo koji prirodno nastali deo kopna, okružen s četiri strane morem, koji se iznad nivoa vode uzdiže i kada je visoka plima. Obalska straža će posetiti područje te istražiti sudbinu ostrva. Potvrdili su da je ostrvce zaista nestalo, a isključivi ekonomski pojas Japana će se smanjiti. Doduše, samo za pola kilometra.