Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

U Srbiji su u 7 časova počeli izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 04.11.2018.

08:35

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina
Ilustracija: Thinkstock

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju svoje predstavnike za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Ivana Antić rekla je za Tanjug da 18 nacionalnih manjina članove Saveta bira na neposrednim izborima, a četiri - hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština.

Te četiri elektorske skupštine održane su u Beogradu od 12 sati. Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Njihov broj zavisi od brojnosti nacionalne zajednice - minimalan je 15, a maksimalan 35.

"Nacionalne manjine do 10.000 ljudi biraju 15 članova Saveta, do 20.000 - 19, do 50.000 - 23, a ukoliko ih je između 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta" rekla je Antić.

Ona je navela da će sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, birati 35 predstavnika.

Antić je podsetila da prestavnici poljske i ruske zajednice do sada nisu imali formirane savete.

Najviše listi - sedam, odnosno šest podneli su Rusini i Albanci. Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci po četiri, Aškalije, Egipcjani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.
Sve četiri elektorske skupštine na kojima pripadnici hrvatske, makedonske, crnogorske i ruske nacionalne manjine biraju predstavnike za Nacionalne savete počele su rad danas u podne.

Te četiri manjinske zajednice, koje glasaju na elektorskim skupštinama u Beogradu, imaju 44.424 glasača upisanih u Specijalni birački spisak.

Predstavnici ostalih 18 manjina, na današnjim trećim redovnim izborima za Nacionalne savete predstavnike biraju neposrednim putem, a za 467.454 birača jutros u sedam sati, širom Srbije otvoreno je 926 glasačkih mesta.

Crnogorska i ruska manjina predstavnike bira na skupštinama organizovanim u Domu Narodne skupštine, a hrvatska i makedonska u starom parlamentu u Kralja Milana.

U tu svrthu za glasanje za crnogorski Nacionalni savet štampano je 115 listića, za makedonski 79, ruski 103 i hrvatski 82.

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika načionalnih manjina - minimalan je 15, a maksimalan 35.

"Nacionalne manjine do 10.000 pripadnika biraju 15 članova Saveta, do 20.000 - 19, do 50.000 - 23, a ukoliko imaju između 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta.

Sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, biraju 35 predstavnika.

Ružić: Praznik demokratije za nacionalne manjine

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina jutros u 7.00 sati otvoreno svih 926 biračkih mesta u 130 gradova i opština i istakao da očekuje dobar odziv građana.

Ružić je za RTS rekao da su ovi izbori praznik demokratije za nacionalne manjine i da 512 000 upisanih birača ima priliku da na njima afirmiše svoju kulturu, jezik, tradiciju...

On je napomenuo da se na neposrednim izborima bira 18 nacionalnih saveta, dok četiri nacionalne manjine svoje savete bira putem elektorskih skupština i ti rezultati će biti poznati već danas.

Za neposredne izbore Republička izborna komisija ima rok do 8. novembra u 20 časova da proglasi rezultate.

"Očekujem fer i korektnu atmosferu", rekao je Ružić i napomenuo da je sve učinjeno da se ispoštuje procedura i građani u što većem broju izađu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: