Ruski mitropolit Ilarion: Carigrad sam otišao u raskol
Foto: AP

Ruska crkva bila prinuđena da prekine odnose sa Carigradskom crkvom

Ruski mitropolit Ilarion: Carigrad sam otišao u raskol

Planeta -

On je rekao da poslednje odluke Sinoda Vaseljenske patrijaršije imaju za cilj "legalizovanje raskolnika i upad u kanonsku teritoriju Moskovske patrijaršije

BEOGRAD - Šef Odeljenja za spoljne poslove Moskovske patrijaršije mitroplit volokolamski Ilarion ocenio je da je Vaseljenska patrijaršija stupivši u opštenje sa raskolnicima sama otišla u raskol i dodao da je Ruska pravoslavna crkva s velikom žalošću bila prinuđena da prekine odnose sa Carigradskom crkvom, sledeći kanone.

On je rekao da poslednje odluke Sinoda Vaseljenske patrijaršije imaju za cilj "legalizovanje raskolnika i upad u kanonsku teritoriju Moskovske patrijaršije".

Tako je, naveo je list, prokomentarisao sinodske odluke Carigrada kojima je ukinuto pravo Moskovske patrijaršije da rukopolaže kijevske mitropolite kao i da s raščinjenog epskopa Filareta Denisenka skine anatemu.

Prema njegovim rečima, ulogu carigradskog prestola kao koordinatora u pravaslavnom svetu, koju je on ostvarivao tokom druge polovine 20. veka, sada ne može da ima.

Carigradska patrijaršija je svoje svojstvo koordinacionog centra za pravoslavne crkve sama ukinula, kazao je Ilarion.

On je dodao da nema sumnje da "stvaranje jedinstvene autokefalne ukrajinske crkve" nije crkveni, već politički projekat.

"Ne možemo da ne primetimo da je glavna pokretačka snaga realizacije projekta 'autokefalnosti' ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji ga promoviše u okviru priprema za izbore planirane za narednu godinu", rekao je Ilarion.

Osim toga, kako je rekao, ideja odvajanja pravoslavnih vernika u Ukrajini od Ruske crkve nailazi na "vatrenu podršku odredjenih krugova u američkom establišmetnu, koji pravoslavlje smatraju izazovom za svetski poredak koji se formira pod njihovim rukovodstvom".

Govoreći o odnosu Ruske i Srpske pravoslavne crkve, on je rekao da ih povezuje viševekovna bratska ljubav.

"Mnogo toga nas objedinjuje. Naše crkve imaju zajedničku istoriju, slično istorijsko iskustvo, imamo iste poglede na mnoge stvari", rekao je on.

Prema njegovim rečima, prirodno je da se u tim uslovima održavaju tesne bratske veze.

"To je svedočanstvo zajedničke vere koja ne podleže ovovremenskoj političkoj konjukturi, mi ga brižljivo čuvamo i prenećemo ga narednim generacijama", rekao je mitropolit Ilarion.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track