Ekonomija

0

CBRE: Do 2020. 130.000 kvadrata novog poslovnog prostora u Beogradu i pad cena zakupa

Autor: MIM

Izvor: Beta

CBRE: Do 2020. 130.000 kvadrata novog poslovnog prostora u Beogradu i pad cena zakupa

Izvor: Foto: Wikipedia

Po njihovim procenama, povećana ponuda uticaće na blagi pad cena zakupnina, koje su Beogradu za sada i do 40 odsto veće u odnosu na gradove poput Zagreba i Sofije.

Na to utiče odnos ponude i potražnje, tako da danas u bugarskoj prestonici, na 1,3 miliona stanovnika ima dostupnih 350.000 kvadrata u okviru sedam glavnih šoping centara, dok Beograd na populaciju od 1,6 miliona stanovnika ima oko 150.000 kvadratnih metara u glavnim tržnim centrima.

Direktor kompanije CBRE za region jugoistočne Evrope Endru Pirson je ocenio da Beograd u ovom trenutku ima veliki potencijal u sektoru nekretnina, kako zbog svoje veličine, tako i zbog činjenice da je već dugo u fazi razvoja.

"Međutim, treba imati na umu da, onog trenutka kada tržište počne da popunjava svoj potencijal, potencijalno tržište svakog od centara će se smanjiti, slično kao u Sofiji. Stoga se mora osigurati da srpsku prestonicu ne zadesi sudbina suseda, gde je došlo do zasićenja tržišta maloprodaje i zatvaranja za nove investicije u ovom sektoru. U suprotnom postoji pretnja da tržni centri postanu neisplativi za nove investitore", kazao je Pirson.

U Beogradu je tokom 2018. godine na postojećih 770.000 kvadratnih metara poslovnog prostora dodato oko 15.000 kvadrata visoke klase, uključujući novoizgrađene objekte i rekonstruisane zgrade starije gradnje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR