OSAM GODINA OD ZEMLJOTRESA: Kraljevo još drhti od sećanja na potres

G. ĆIROVIĆ

03. 11. 2018. u 15:03

Niče 366 stanova u starom radničkom naselju. Stoje radovi na Zgradi zavoda za javno zdravlje

ОСАМ ГОДИНА ОД ЗЕМЉОТРЕСА: Краљево још дрхти од сећања на потрес

Sanacija štete posle zemljotresa

Tačno osam godina prošlo je od 3. novembra 2010, kada je zemljotres, snage 5,4 rihtera, kakav se ne pamti u ovom kraju, u 01.56 zadesio usnulo Kraljevo i okolinu, a potpuna sanacija posledica tog potresa još nije završena.

Posle višegodišnjeg iščekivanja, minulog leta konačno je započeta realizacija Projekta urbane regeneracije starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici, teško oštećenog u zemljotresu, čija sanacija, prema procenama stručnjaka, nije bila moguća. Ovaj projekat, jedan od najznačajnijih u gradu na Ibru u proteklih nekoliko decenija, podrazumeva postepeno rušenje devastiranih i dotrajalih stambenih objekta i na tom mestu izgradnju četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova. Prva zgrada sa 106 stanova gradi se između dva postojeća objekta, a ukupna vrednost projekta procenjena je na oko 13,5 miliona evra.

- Stanovnici ovog naselja, izgrađenog posle Drugog svetskog rata i pre zemljotresa, živeli su u teškim, gotovo neljudskim uslovima. Uz pomoć predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, premijerka Ane Brnabić i Ministarstva građevine, obezbedili smo sredstva kod Centralne evropske banke i započeli ovaj kapitalni projekat kako bi ukupno 366 porodica dobilo novi krov nad glavom - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Pročitajte još - Zemljotres u Kraljevu

Prema njegovim rečima, vlasnici će u novim višespratnicama dobiti stanove iste veličine bez ikakve nadoknade, a oni koji dobiju veću kvadraturu plaćaće te dodatne kvadrate na rate duži niz godina, i po cenama nižim od tržišnih.

A ni posle osam godina nije završena izgradnja novog objekta Zavoda za javno zdravlje, koji se gradi na mestu gde je zbog teških oštećenja u zemljotresu srušena stara zgrada ove ugledne zdravstvene institucije. Izgradnja nove, modrene zgrade po svim svetskim standardima, započeta je krajem 2011. i do sada je završeno nešto više od 60 odsto predviđenih radova koji praktično stoje već punih pet godina.

Predrag Terzić, gradonačelnik

- Zgrada je konzervirana i na taj način je zaštićena od propadanja. Projekat se trenutno nalazi na reviziji u Kancelariji za javna ulaganja i, po rečima Marka Blagojevića, direktora ove ... stavljen je na listu prioriteta - naglašava dr Terzić. - Očekujem da će po odobrenju revidiranog projekta biti raspisana javna nabavka i da će uskoro početi završna faza izgradnje nove zgrade ove ustanove od regionalnog značaja.

Treba reći da je najveći deo sanacije posledica zemotresa u gradu na Ibru odrađen je za samo 11 meseci. Uz pomoć donatora i države, umesto potpuno porušenih sagrađene su 462 nove, uglavnom montažne kuće, dok je popravljeno 13.000 porodičnih kuća. Konstruktivno su sanirane 32 stambene zgrade i novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova. Pomoć od oko tri milijarde dinara za izgradnju novih domova i sanaciju oštećenih kuća, stanova i zgrada, u različitim iznosima i na osnovu procene štete stručnih komisija ukupno je dobilo oko 80.000 Kraljevčana.

Izgradnja prve zgrade sa 106 stanova u radničkom naselju

NE PONOVILO SE

TOG 3. novembra 2010. izgledalo je kao da se mir i spokoj više nikada neće vratiti u ojađeni grad na Ibru. Ruševina je bilo na sve strane. Uz dvoje sredovečnih Stašića, Natalije i Siniše, koji su zauvek ostali pod zidinama porodične kuće u Grdici, pod ruševinama je bilo još 180 teže ili lakše povređenih Kraljevčana.

Za samo tridesetak sekundi zemljotres je gotovo razorio gradsko jezgro, ponajviše naselja - Gradsku koloniju, Sijaće polje, Jarčujak i Grdicu u kojima su stradale cele ulice, ali i obližnja sela, posebno Sirču, Šumarice, Vitanovac...


Već pet godina nema radova na novoj zgradi Zavoda za javno zdravlje






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gogi

03.11.2018. 19:02

Zgrada za javno zdravlje ili higijenski zavod kompletno odradjena iznutra, znam jer sam ja radio u njoj. Samo je bilo pofrebno fasadu uraditi i useliti ali ocito nekom nije u interesu da se to uradi dok se ne uzmu pare od drzave i za to. Drugim rijecima, ocito da im nije ni potrebna kada ne mogu skupiti 10k € da je zavrse