PO SA PREDSEDNIKOM VUČIĆEM: U Kongresu SAD jača interes za Srbiju

Tanjug

03. 11. 2018. u 09:45

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s kopredsedavajucim Srpskog kokusa u Kongresu SAD Tedom Poom

ПО СА ПРЕДСЕДНИКОМ ВУЧИЋЕМ: У Конгресу САД јача интерес за Србију

Foto:Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američki kongresmenom Tedom Poom koji je rekao da u Kongresu SAD jača interes za Srbiju, jer je sve više ljudi vidi kao zemlju partnera.

Po je istakao da će i predstojeće obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata biti prilika da se u Americi pokaže poštovanje za istorijsko savezništvo sa Srbijom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Po, koji je i kopredsedavajući Srpskog kokusa u Kongresu, takođe je rekao da je lično preneo Vučićev poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju i da će to ponovo učiniti.


Predsednik Vučić je zahvalio kongresmenu Pou na njegovom dugogodišnjem angažmanu u radu Srpskog kokusa, koji je pomogao jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i boljem razumevanju stavova i politike Srbije u američkoj administraciji.

On je posebno istakao pismo koje je kongresmen Po, sa sedmoricom kolega iz Kongresa, pre četiri dana uputio državnom sekretaru Majku Pompeu, kao primer ozbiljnog pristupa situaciji na Zapadnom Balkanu koji je od pomoći za sve u regionu.

Vučić je istakao da je kongresmen Po, svojim posvećenim radom i stalnim podsećanjem na istorijsko savezništvo dveju zemalja, doprineo i većem ugledu Srbije u SAD.

Vučić je takođe zahvalio na podršci SAD evropskom putu Srbije i rekao da postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje dveju zemalja, konstatujući da se povećava broj američkih investicija na srpskom tržištu i isakao da se saradnja proširuje i na oblast infrastrukture.

U saopštenju se dodaje da su dvojica sagovornika razmotrili i situaciju na Zapadnom Balkanu, pri čemu je predsednik Vučić objasnio potrebu postizanja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, kroz dijalog Beograda i Prištine, kao uslova za mir i stabilnost u regionu i njegov napredak.

On je izrazio zadovoljstvo što aktuelna američka administracija ostaje otvorena i spremna da razmotri sve predloge, kako bi se iskoristila postojeća prilika za postizanje kompromisa, dok je kongresmen Po podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor, kaže se u saopštenju iz kabinate predsednika Srbije.

Tokom boravka u Beogradu, kongresmen Po se sastao i s premijerkom Anom Brnabić i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

MARINKOVIĆ: HVALA NA PODRŠCI

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković zahvalio je danas kopredsedavajućim Srpskog kokusa u Kongresu SAD Tedu Pou na podršci Srbiji i rešenju pitanja Kosova i Metohije na način koji će uvažiti interese Srbije i srpskog naroda.

U razgovoru u Beogradu on je posebno zahvalio Pou na pismu koje je u tom smislu sa još sedam članova Kongresa uputio državnom sekretaru Majku Pompeu i založio se za intenziviranje i unapređenje saradnje parlamenata dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine Srbije, kongresmen Po je predložio češću razmenu poseta parlamentaraca dve zemlje i rekao da će nastaviti da podržava saradnju Srbije i SAD, a posebno će promovisati Srbiju kao najbolju investiocionu destinaciju u ovom delu Evrope.

Sastanku s Poom u Skupštini Srbije prisustvovali su poslanici Dubravka Filipovski, Žarko Obradović, Nataša Vučković i Dragan Šormaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (73)

Алхемичар

03.11.2018. 09:54

Сарадња са САД се подразумева , нама је потребна њихова подршка око компромисног решења за КиМ.

Sara

03.11.2018. 10:10

Podrska Predsedniku Srbije od strane americkih kongresmena je i sojevrstan vid priznanja i postovanja dosadasnjeg rada !

ogi

03.11.2018. 10:27

Podrška Teda Pooa nam mnogo znači,očekujemo da nam svojim uticajem može mnogo pomoći da se problem Kosova i Metohije reši u našu korist.

Moki

03.11.2018. 10:31

Добро је што је председник Вучић успео да постигне својим радом да се и Србија пита у решавању проблема са покрајином Косово.

Milan

03.11.2018. 11:28

Dobri odnosi Srbije i SAD su od izuzetnog znacaja. Resavanje pitanja Kosova i Metohije najznacajnije a posle i privredno i ekonomsko razvijanje nase zeblje i investicije iz Amerike

Goran

03.11.2018. 12:04

Ovo je samo dokaz da se i u americkim drzavnim telima ne razmislja jednostrano da ima i onih koji smatraju da se i srpski interes mora postovaati.

Darko

03.11.2018. 12:28

Podrska SAD je od velikog znacaja za Srbiju kako u pogledu nastavka dijaloga sa Pristinom tako i u jacanju politicko-ekonomskih odnosa izmedju Srbije i SAD!

Василије Ц

03.11.2018. 15:42

Читам коментаре и не могу да верујем како смо ми нација луда. Шта нам још треба да учине американци па да схватимо да је америка непријатељ Српског народа? Шта! У последњем грађанско рату све крвнике који су убијали Српске жртве америка је ослободила, чак су отворено стали на страну крвника и бомбардовали нас, олуја , етничка чишћења и др. Отели нам Косово и поставили крвнике за политичаре, сада од тих терориста праве војску. Отровали нас 99, побили и соронизовалу и ... и још увек не знамо!

jana

03.11.2018. 16:22

Amerikanci su oni koji nažalost ovde glavnu reč u svetu i moramo sa njima imati bolje odnose.

Vladimir

03.11.2018. 16:38

U ovom trenutku svaka podrška Srbiji u rešavanju Kosovskog problema je od velikog značaja.

Beki

03.11.2018. 17:17

Podrska SAD-a nam i te kako znaci. Moramo pronaci resenje koje je u interesu srpskog naroda.

Lenka

03.11.2018. 21:41

Predsednik Vucic je uvek forsirao politiku gde se trudi da odrzi dobre odnose sa svima, i da unapredi saradnju sa svima,radi interesa za bolje sutra nase zemlje

Mirko

03.11.2018. 22:21

Zahvalni smo kongresmenu koji nas svojim kontinuiranim i neumornim radom dovodi do poboljšanja slike o Srbiji u Kongresu.

Dijana

03.11.2018. 22:42

Svaki vid podrške i pomoći od strane Amerike je veoma značajan.Ima dosta njihovih kompanija koje ulažu, a kada bi se rešio problem Kosova njihovih investicija bi bilo još više.

Tasa

04.11.2018. 04:58

Za jednu malu zemlju poput Srbije podrška velike sile kao što je SAD je veoma važna. Trudićemo se da ojačamo svoje veze sa Amerikom.

Miljana

04.11.2018. 07:59

Predsednik Vucic je zasluzan za sve prijateljske odnose sa svim zemljama i njegova politika je ocuvanje mira i stabilnosti u regionu i na Balkanu

Jovan

04.11.2018. 09:25

Jacanje interesa za Srbiju e znacajno, jer je Srbija zemlja buducnosti i dobre politike naseg predsednika

kosta

04.11.2018. 10:08

Bez pomoći velikih sila nemoguće je bilo šta napraviti,zato je dobro da poboljšavamo odnose i SAD.