"Trebalo bi formirati snažno telo za zaštitu novinara"

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da je neophodan zajednički front protiv govora mržnje, pretnji i nasilja nad novinarima.

Izvor: B92

Subota, 03.11.2018.

11:34

On je za RTS rekao da bi trebalo formirati snažno telo za zaštitu novinara poput američkog Komiteta za zaštitu novinara, koje bi bilo sastavljeno ne samo od različitih udruženja, već i od istaknutih pojedinaca koji su dosledni borbi za bezbednost novinara.

Matić je kazao da je plan o formiranju takvog tela predložio Radnoj grupi za bezbednost novinara i da očekuje da se o njemu raspravlja na narednim sastancima.

On je podsetio da su se i u Evropi nedavno dogodila ubistva novinara koji se bave korupcijom, kao i da u Srbiji postoji puno redakcija koje se bave tom temom, zbog čega je predložio da se proveri bezbednost novinara i sprečio neki ozbiljan slučaj.

"Niko ne sme da trpi linč i zaista je potrebno zaštititi bezbednost svakog građanina, ne samo novinara. Ovde govoriom pre svega o bezbednosti novinara koji se bave temama globalnog karaktera i treba unapred zaštititi i napraviti unapred mere zaštite", rekao je Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: