Ruska blokada Vranca

V. KADIĆ

03. 11. 2018. u 08:54

“Plantaže” zahtevaju od Moskve ukidanje zabrane uvoza vina. Crna Gora veruje da je saradnja stala zbog sankcija EU

Руска блокада Вранца

Foto V.K.

PODGORIČKE “Plantaže” zvanično su predale zahtev ruskoj službi za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača Raspotrebnadzor za ukidanje privremene zabrane uvoza vina na prostor Rusije, saopšteno je iz ove kompanije. Milan Milutinović, direktor izvoza “Plantaža”, izjavio je da su ruski sudovi u aprilu i maju odbili žalbu crnogorske kompanije. Iz ove kompanije su pozvali predstavnike Raspotrebnadzora da njihovi sturčnjaci posete proizvodne kapacitete “Plantaža” u Podgorici, kako bi se neposredno uverili u kvalitet proizvoda.

- Ističemo da nadležni Raspotrebnadzor ima zakonsku obavezu da na zahtev odgovori u roku od 30 radnih dana od dana njegovog dostavljanja - ističe Milutinović, podsećajući da su povodom sprovedene kontrole ispravnosti vina “Plantaža” pred naležnim organima u Moskvi pokrenuta tri sudsko-administrativna postupka.

Odluka o privremenoj zabrani uvoza naših proizvoda na teritoriji Ruske Federacije doneta 26. aprila prošle godine, a odluka nam je dostavljena tek krajem januara ove, pa su naši advokati tek od tog momenta bili u prilici da ulože žalbu.

Plantaže” su krajem februara prošle godine dobile obaveštenje od Rospotrebnadzora da njihova vina, odnosno serije određenih vrsta vina, koja su uzorkovali, na osnovu anonimno dostavljene prijave, imaju povišen nivo (veći od dozvoljenog) pesticida metlaksila i čestica plastike i da je zbog toga, kako su naveli, takvo vino štetno i neispravno, te da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Pročitajte još - "Vranac" je proslavio Crnu Goru

Uprkos ovim podacima, u Crnoj Gori veruju da je zabrana uvoza posledica, odnosno odgovor Moskve, na sankcije Podgorice. premijer Duško Marković ocenio je da iza svega stoji politika.

BREND

RUSKO tržište je jedno od najznačajnijih za izvoz vina podgoričke kompanije. “Plantaže” svoje proizvode izvoze u 42 zemlje širom sveta. Reč je o crnogorskom brendu koji godinama obara rekorde u proizvodnji i kvalitetu vina, kiteći se brojnim domaćim i međunarodnim odličjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

prellee

03.11.2018. 09:04

Nema uvoza vina, promjenile se okolnsoti. Kvalitet je pao uvođenjem sankcija. Badava tu sudski postupak, suština je državni dogovor i razumjevanje. Na žalost, tog nema. Crna Gora mora ovaj put u izvoz u Francusku, Belgiju, UK...

Ђуро

03.11.2018. 09:23

Ето сад извозите своја вина у Француску, Италију и Ватикан.

crni Djordje

03.11.2018. 09:23

Zar neko pametan misli da nekome uvede sankcije i tom istom prodaje svoju robu!?to mogu samo Milogorci!

ZOKI

03.11.2018. 09:27

Netreba ništa uvoziti iz Crne Gore zato što se ta zemlja ponaša neprijateljski prema rusima a i prema srbima.

Protiv Mazohizma

03.11.2018. 09:37

Mi Srbi smo jedinstven narod.... Toliko ljubavi prema drugima, i tako malo za sebe...Plantaze jesu kolateralna steta, tj odgovor Rusije na sankcije Crne Gore istoj, ali shto se Plantaze ne zale svojoj drzavi?!? Kakav bre sud u Moskvi, sta bulaznite.... kakvo pravo...kakav obavezan odgovor u roku od 30 dana)))A mi smo jedinstveni, jer politicari Crne Gore, koji su trenutno na vlas

buki

03.11.2018. 09:43

Rusi nece vise crnogorsko vino, sta crnogorcima nije jasno? Sad kad znam da je "Vranac" iz CG, necu ga ni ja.

SS

03.11.2018. 10:05

Vranac je bio dobro vinoiskvarilo se od lazi i pohlepejer svako vino poprima karakteristike okoline.

Јован Николић

03.11.2018. 10:10

Господо, жалите се влади ЦГ, она је Русији увела санкције. Шта очекујете? Не може то, хоћу овако, нећу онако.

Marks

03.11.2018. 10:19

Kako ih nije sramota gde vam je vaše čojstvo i junaštvo prema braći Rusima kada ste među prvima uveli sankcije a sad a klečite na kolena i molite. Žao mi je vaših pretaka koj se sada prevrću u grobu

Dragan Ilic

03.11.2018. 10:23

Ови би да пљују на Русију али им Руске паре не сметају. Уосталом неће они и нас Србе код њих на мору али су им Српске паре добре. Ја више Монтенегро не гледам ни на мапи.

Di

03.11.2018. 12:05

Posto im plantaze pocinju uz ogradu piste aerodroma u PG ne cudi me sto u vinu ima ko zna sta. Avion kada slijece u Podgoricu direktno oprasuje grozdje...

milan lala

03.11.2018. 13:14

Neka milogorci prodaju vino kod svojih NATO -saveznika . Rusija zeli da kupuje vina iz Srbije a ne iz MNE . Rusija treba da zabrani sve oblike trgovine sa milogorcima . Neprijateljima Rusije ne treba se ekonomski pomagati . Milogorci su u NATO usaglaseni u neprijateljstvu prema Rusijia pa neka sveznicima prodaju svoju robu . Rezim je obecao procvat ekonomij

Vojo

09.11.2018. 18:15

"Svake godine povećavaju proizvodnju". Uvode proizvodnju grožđa na spratu i u podrumu.

posmatrac iz daleka

09.11.2018. 19:31

Cudima da su Rusi uopste uvozili ovu robu, obzirom da imaju u Aleksandrvoackoj zupi , Fruskoj Gori, Sumadiji i Negotinskoj Krajini mnogo kvalitetnija vina, bez hemijskih primes, sa vrlo privatljimom cenom.