Matić: Formirati zajednički front protiv govora mržnje

Tanjug

03. 11. 2018. u 09:32

Predsedsednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da bi trebalo formirati zajednički front protiv govora mržnje, pretnji i nasilja nad novinarima

 Матић: Формирати заједнички фронт против говора мржње

Veran Matić

Predsedsednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da bi trebalo formirati zajednički front protiv govora mržnje, pretnji i nasilja nad novinarima.

On je za RTS rekao da bi trebalo formirati snažno telo za zaštitu novinara poput američkog Komiteta za zaštitu novinara koje bi bilo sastavljeno ne samo od različitih udruženja već i od istaknutih pojedinaca koji su dosledni borbi za bezbednost novinara.

Kako je rekao, svaki put kada je bezbednost novinara ugrožena trebalo bi to ouditi sa svih strana, od vrha države, a onda i od svih učesnika javnog života.

Prema njegovim rečiima, država bi trebalo da obezbedi da se više ne dogodi ni jedno ubistvo novinara.

"Niko ne sme da trpi linč i zaista je potrebno zaštititi bezbednost svakog građanina, ne samo novinara. Ovde govoriom pre svega o bezbednosti novinara koji se bave temama globalnog karaktera i treba unapred zaštititi i napraviti unapred mere zaštite", rekao je Matić i dodao da bi u medijsku strategiju trebalo razmišljati da se u nju ugrade ozbiljni mehaniznmi protiv takvih pojava.


On je primetio i da i u Evropi ima ubistava novinara koji se bave korupcijom, kao i da u Srbiji postoji puno redakcija koje se bave tom temom, zbog čega je on predložio da se proveri bezbednost novinara.

"Tako bi se sprečio neki ozbiljan slučaj, dakle treba da se bavimo prevencijom", rekao je Matić.

Govoreći o ubistvima novinara, on je rekao da je suđenje za ubistvo Slavka Churuvije praćeno kontroverznim odlukama sudskog veća i da mu se čini "da sve vodi ka oslobađajućoj presudi", dok se na slučaju Milana Pantića intenzivno radi.

"Pouzdano se zna šta bi moglo da bude motiv, ali prošlo je puno godina, dosta dokaza je kompromitovano i teško je sve spojiti u jednu optužnicu, ali najvažnije je da Komisija radi i da će raditi dok se ne iscrpe sve mogućnosti", rekao je Matić.

Upitan o ubistvima novinara na KiM, Matić je rekao da su najavljene istrage za ubistva 14 novinara, ali da Komisija nema mandat da se bavi i tim slučajevima.

"Formirali smo bazu podataka za sve slučajeve i imamo dovoljno dokumenata o kojima se može raditi, a koje su nam dale naše institucije. Problem je prostor gde su se dogodila ubistva, na njemu je jedno vreme vladao Kfor, jedno vreme Unmik, pa Euleks, sada su svi slučajevi predati prelaznim organima KiM", rekao je Matić i dodao da je važno da se i na tim slučajevima radi organizovano i institucionalno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)