Ne palite STRNJIKU: Dobićete PO DŽEPU, ali to nije sve

Lokalne vesti - Subota 03.11.2018 - 12:47

Na teritoriji Grada Vranja i ove sezone se, usled paljenja žetvenih ostataka, javlja veliki broj poljskih požara, što može izazvati veliku materijalnu štetu ali su ugroženi i živi svet i ljudski životi.

Pre svega ugroženi ljudski životi FOTO: Free Images Pre svega ugroženi ljudski životi FOTO: Free Images
Gradska uprava u Vranju saopštila je da su nadležne službe na teritoriji Grada svake godine suočene sa velikim brojem poljskih požara, iako se poljoprivrednicima skreće pažnja da je to štetan način uklanjanja ostataka sa zemljišta.
 
Poljskim požarima pogoduju i visoke temperature i veoma dug sušni period
 
U Službi za poljoprivredu kažu da paljenje žetvenih ostataka ugrožava susedne useve, životnu sredinu, smanjuje kvalitet zemljišta i uništava humus i narušava stanje zemljišta.
 
Pored toga, ugrožena je divljač, ali su pre svega ugroženi i ljudski životi.
 
Kazna za izazivanje poljskih požara je tri godine pasivnog statusa za poljoprivredno gazdinstvo i takvo gazdinstvo ne može da ostvaruje mere za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje
 
Za fizičko lice, za ovakav prekršaj, propisana je i novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, kažu u Službi za poljoprivredu. 
 
Iz Gradske uprave apeluju da se prekine sa praksom paljenja žetvenih ostataka.
 
U petak je buknuo požar na romskom groblju u Golemom selu prouzrokovan paljenjem sveća, tako da i tokom današnjih Zadušnica treba biti oprezan, naročito na seoskim grobljima.
 
Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: