Najnovije vesti
Vesti Svet
BRITANIJA UPOZORAVA "Ko neće da vakciniše decu biće odgovoran za njihovu smrt"

BRITANIJA UPOZORAVA "Ko neće da vakciniše decu biće odgovoran za njihovu smrt"

Britanski stručnjaci upozoravaju roditelje koji se protive vakcinaciji da će morati da preuzmu i odgovornost za smrt dece.

vakcina banjaluka ucenici Foto: Ilustracija / Promo
vakcina banjaluka ucenici

- Ljudi koji veruju u mitove aktivista koji se protive vakcinaciji apsolutno greše - poručuje savetnik britanske Vlade za zdravstvo Seli Dejvis.

Ona tvrdi da su vakcine bezbedne za mališane i da su ih primili milioni dece širom sveta, ali da broj vakcinisanih nije dovoljan. U Engleskoj 87 odsto dece dobije dve doze vakcine, a cilj je 95 odsto. Dejvisova je pozvala roditelje da vakcinišu decu i ignorišu "lažne vesti sa društvenih mreža". Ona upozorava da "veliki broj ljudi, među kojima su i neke slavne ličnosti, veruje u te mitove". Izjava Dejvisove dolazi u vreme kada se navršava 30 godina uvođenja vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole u Velikoj Britaniji.

Foto: V.K. / RAS Srbija

- Tokom ovih godina vakcinisani su milioni dece. To je bezbedna vakcina, koja je spasila milione života - navodi ona.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija prošle godine saopštila da su male boginje u Velikoj Britaniji iskorenjene, Dejvisova kaže da je ove godine u Engleskoj zabeleženo previše slučajeva - 903 do sada, a posebno su pogođeni mladi koji su propustili vakcinu. Problem je nastao kada je 1998. godine studija bivšeg doktora Endrjua Vakefilda pogrešno okrivila vakcinu za autizam kod ljudi, prenose britanski mediji.

To istraživanje sada je u potpunosti negirano, međutim, uticalo je na vakcinisanje koje je palo na oko 80 odsto krajem devedesetih godina prošlog veka i 79 odsto 2003. godine.