Najnovije vesti
Vesti Svet
Koalicija predvođena vojskom Saudijske Arabije gađala aerodrom u Sani

Koalicija predvođena vojskom Saudijske Arabije gađala aerodrom u Sani

Koalicija predvođena vojskom Saudijske Arabije izvršila je napad na Međunarodni aerodrom u Sani u Jemenu i na obližnju avio-bazu koju koriste Huti pobunjenici, saopšteno je iz vojnog saveza.

Jemenska prestonica Sana
Jemenska prestonica Sana

Nasilje je ponovo izbilo nakon poziva SAD na prekid vatre, koji je Saudijska Arabija spremna da podrži. Portparol koalicije pukovnik Turki el Malki saopštio je da Huti koriste avio-bazu u Sani za napade dronom i balističkim projektilima. On je rekao da novi sukobi nisu uticali na letove i na međunarodne humanitarne napore.

Televizija "Al masira", koju kontrolišu Huti, prenela je da je izvršeno više od 30 vazdušnih napada, u kojima su mete bile avio-baza Dulaimi u Sani i okolina. Izvori iz vojske i meštani kažu da su obračuni počeli i u južnom okrugu jemenske luke Hodeida.

Koalicija je u sredu, 31. oktobra, rasporedila veliki broj vojnika u blizini Hodeide, kako bi izvršila pritisak na pobunjenike da se vrate za pregovarački sto. Izvori u Hodeidi rekli su da su se obračuni mogli čuti u područjima blizu aerodroma i univerziteta, a da su helikopteri "apač" viđeni na nebu. Snage koje se bore na strani jemenske Vlade saopštile su da su napadi koalicije pojačani tokom noći na bazu Huta blizu istočnog ulaza u Hodeidu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i njihovi sunitski saveznici u sukobima protiv Huta učestvuju od 2014. godine, nakon što su pobunjenici iz prestonice Sane proterali članove međunarodno priznate Vlade.