LJUBAV U HRANITELJSKOJ PORODICI: Ne izlaze iz pelena i vrtića

J. Ž. SKENDERIJA

02. 11. 2018. u 20:05

Nataša i Toma Novaković iz Bariča kod Obrenovca među najmlađim hraniteljskim porodicama u Srbiji. Nataša postala hraniteljica u 27, a sada brine o dečaku romske nacionalnosti

ЉУБАВ У ХРАНИТЕЉСКОЈ ПОРОДИЦИ: Не излазе из пелена и вртића

Nataša i Toma sa svojim sinovima Foto N. Skenderija

RODE u dom porodice Novaković iz Bariča kraj Obrenovca poslednjih godina često navraćaju. Prvo ih je pre 12 godina obradovao Strahinja, danas državni reprezentativac u karateu, zatim Andrej, pa odmah za njim i Sergej. Posle njih jedna za drugom dolazile su pravo iz porodilišta još tri devojčice i dva dečaka. Hranitelji Nataša i Toma Novaković su svima mama i tata. I svojoj, ali i deci koja su kod njih pronašla utočište.

- Sve su to naša deca - dočekuje nas Nataša, žena koja ruši sve standarde u Srbiji. Prvo je postala hraniteljica u 27 godini, u zemlji gde je prosek godina hranitelja 53, a onda je u svoj dom prihvatila i bebu romske nacionalnosti, što je opet retkost.

- Deca su deca, željna ljubavi - govori sa osmehom. - Hraniteljstvo je samo po sebi iskorak. Volimo ih kao da su naši rođeni, patimo kada odu iz našeg doma, čekamo da nam se jave, da proslavimo rođendane...

Dvoipogodišnji Rom S., koji je sad u njihovoj porodici, došao je kao uteha najstarijem Strahinji kada je prethodni dečak sa tri i po godine otišao na usvajanje. On je, kaže, bio najveseliji i najzabavniji. Kuća mu je odjednom postala pusta i dosadna. Sada im je opet puno srce. Ubrzo se i sami uveravamo u to. Kako smo kročili u dom Novakovića, mali S. nas je dočekao svojim vragolastim očima i neodoljivim osmehom. Imao je samo 17 dana i nešto više od dva kilograma kada su ga Novakovići doneli iz porodilišta. Sada je dečak koji pleni svojom pojavom. Kao sa reklame, umiljat, nasmejan, veseo.

U JUNU NA MORE SVAKOG juna Nataša spakuje kofere i autobusom sama sa decom ide na more. Sve postigne: da skuva, prošeta, igra se sa njima, pliva. Prošlog leta bila je sa petoro mališana, od toga dve bebe. Kada je dvoipogodišnji S. došao u njihov dom letovanje je bilo već isplanirano. Na more su svi otputovali.

- Gde god da odemo svi hoće da se slikaju sa njim, prava je atrakcija - kaže Toma. - Svestan je svoje pojave, voli da pozira i da se "pravi važan".

Za Novakovićeve hraniteljstvo nije posao, već ljubav. Svoj život Nataša je, malo je reći, posvetila deci. Ova vedra i nasmejana žena pre podne radi kao vaspitačica u jednom dorćolskom obdaništu, a onda hita svojoj porodici u Barič. Iz pelena i vrtića ona i njen Toma nisu izašli punih 12 godina. Ni ne žele. Toma je podrška koju retko koja žena danas ima. On brine o porodici, dok Nataša ne stigne s posla, a svoj privatan biznis uklapa prema njima. Deca su uvek na prvom mestu. Kad prigusti, uskače i Tomina mama. Nekada S. završi i kod mame u vrtiću. Ali, jedno je sigurno, uvek sve ide kao po loju.

- Oni su nam sve. I naša deca će drugačije gledati na život, jer znaju onu drugu stranu - kaže Nataša.

Zanima nas kako roditelji reaguju kada su deca nestašna. Otkrivaju nam da sistem nagrade i kazne postoji za sve u kući. Kazna je tajm-aut. Koliko godina, toliko sedenja u tajm-autu. Za S. je, ipak, najveća kazna da ne ide na vašar.

Kada mališani odu iz njihove kuće, Nataša i Toma postaju im rođaci, kumovi... Tako je i sa devojčicom koja je pronašla svoju novu porodicu pre dva meseca. Važno je, kažu, da deca znaju da su voljena od rođenja.

Dvoipogodišnji S.


PRVO DEVOJČICA

NAJMLAĐI sin Nataše i Tome, Sergej, imao je kliničku smrt i retku bolest bubrega što ga je držalo u bolnici nekoliko meseci. Posle toga njegovi roditelji odlučili da postanu hranitelji. TV reportaža o deci iz Zvečanske bila je dodatni podstrek. Tada su bili među najmlađim u Srbiji. Prva beba koja je došla u njihov dom bila je devojčica po želji sinova.

BROJKA

* 25.990 izdržavanje po detetu
* 4.545 hraniteljskih porodica u Srbiji
* 5.548 dece do 18 godina kod hranitelja


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)