Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
"NEŠTO ŽIVO JE UNUTRA" Vratili su sa predivnog Medenog meseca, a onda je ona otkrila neobično crvenilo. Dijagnoza je ŠOKIRALA MLADENCE

"NEŠTO ŽIVO JE UNUTRA" Vratili su sa predivnog Medenog meseca, a onda je ona otkrila neobično crvenilo. Dijagnoza je ŠOKIRALA MLADENCE

Sićušno stvorenje raslo je u telu jedne žene sa Floride dva meseca, nakon što se vratila iz Belizea sa svojim novopečenim suprugom – ne, nije u pitanju beba.

muva Foto: J. Eibl, U.S. Department of Agriculture / Wikipedia
muva

Nekoliko nedelja po povratku kući, 36-godišnja žena čije ime nije navedeno primetila je crvenkasto mesto na preponama koje je svrbelo. Pretpostavila je da ju je ujeo insekt. Misleći da je u pitanju ujed pauka, lekar joj je prepisao antibiotike, ali nisu bili od pomoći.

Larva je izvađena iz tela žene nakon dva meseca
Foto: Mina Shenouda, MD, et al, Journal of Investigative Medicine High Impact Case Reports / Arhiva
Larva je izvađena iz tela žene nakon dva meseca

Žena je otišla na pregled kod drugog lekara, u bolnicu u Tampi, koji je primetio rupicu u centru rane koja je bila tvrda, kao da je nešto unutra. Hirurg je posumnjao da je u pitanju živo stvorenje i bio je u pravu. Nakon otvaranja lezije, lekari su otkrili u telu žene larvu muve iz porodice Dermatobia hominis, sa “kukicama” i “bodljama” namenjenim da se čvrsto zakopa ispod kože domaćina u periodu do 128 dana.

Ova muva obično se nalazi u Centralnoj Americi i prvo polaže svoja jaja na insekte, poput komarca, koji ih potom dalje prenose na ljudske ili životinjske domaćine. Jaja se ubacuju u kožu ujedom, a iz njih se izleže larva, koja na kraju izlazi iz kože i nastavlja svoj razvoj, dosežući veličinu ovećeg bumbara.

Iako larva u ovom slučaju nije stigla do faze lutke, nije bilo neophodno da se žena operiše. Stanovnici Belizea prekrivaju lezije petrolejom, lakom za nokte i čak slaninom da uguše larve, koje izlaze zbog vazduha i mogu se ukloniti pincetom. Žena sa Floride, kako prenosi “Njuzer”, oporavila se za nedelju dana.