');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

OZNAČEN KAO NAJVEĆI SPRSKI NARKO-BOS, A SLOBODAN Kosmajac oslobođen optužbi i sada može državu da "olakša" za STOTINE HILJADA EVRA

Dragoslav Kosmajac (66), koji je pre četiri godine označen kao najveći narko-diler, pravosnažno je oslobođen optužbi za nezakonitu uknjižbu zemljišta, a zbog neosnovanog pritvora, plaćanja kaucije, ali i privremenog oduzimanja imovine mogao bi da državni budžet olakša za stotine hiljada, a možda i milione evra.

Dragoslav Kosmajac_100418_Ras foto Goran Srdanov 004 Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Dragoslav Kosmajac_100418_Ras foto Goran Srdanov 004

Kako "Blic" saznaje, Kosmajac još nije ispostavio državi račun da bi naplatio za sva dešavanja od 9. novembra 2014, kada je uhapšen u svojoj kući na Zvezdari. Njegovo ime se pominjalo kao ime glavnog dilera u Srbiji, istražni organi nisu prikupili dokaze da bi ga procesuirali za to krivično delo, već je uhapšen zbog sumnje da nije plaćao porez. U pritvoru je bio do 11. februara naredne godine i Viši sud u Beogradu pustio ga je da se brani sa slobode nakon što je uplatio kauciju od 200.000 evra i obećao da neće bežati kao i da će se odazvati na svaki sudski poziv.

Kosmajac je obećanje i ispunio, redovno se pojavljivao na ročištima, a sud je odlučio da u postupku koji je protiv njega pokrenut i zbog čega su mu i stavljene lisice na ruke, poreskih utaja od 2009. do 2013. godine, od kojih nijedna nije prevazilazila iznos od 150.000 dinara. Sud je konstatovao da ne postoji utaja poreza, već da je neplaćanjem dažbina Kosmajac napravio prekršaj, za šta mu sleduje novčana kazna. Drugu optužnicu - da je podstrekao dve osobe da u katastru na njegovo ime upišu 7,5 ari zemlje, čime je oštetio budžet za oko 95.000 evra, sud je potvrdio. Viši sud ga je oslobodio i tih optužbi, a Apelacioni je nedavno tu presudu potvrdio.

Foto: RAS / RAS Srbija

- Kosmajac sada može da tuži državu i traži povraćaj kaucije, ali i naplatu svakog dana pritvora u kojem je, kako se sada ispostavlja, bio neosnovano. Da bi se branio sa slobode uplatio je državi 200.000 evra. U pritvoru je pre toga proveo 94 dana. Ukoliko bude tužio državu zbog neosnovanog pritvora od suda zavisi koliko će mu dodeliti odštetu, može po danu da dobije 3.000 dinara, ali može i sto evra - kaže sagovornik "Blica" blizak pravosuđu.

Kaucija i neosnovani pritvor, ako bude rešio da tuži državu, stajaće republički budžet manje od onoga što bi Kosmajac mogao da traži kao odštetu zbog privremenog oduzimanja njegove, ali i imovine supruge Aleksandre i sina Lazara jer je Republika Srbija skoro četiri godina u svoju kasu stavljala novac od rentiranja njihovih nekretnina. Naime, tri nedelje posle hapšenja, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje o privremenom oduzimanju imovine od Kosmajca i najbližih srodnika. Privremeno su oduzeti vila na Zvezdari, gde porodica Kosmajac stanuje, ali i kuća u Risnu u Crnoj Gori, 31 stan ukupne površine 2.700 kvadrata, šest lokala, kao i 43 parcele površine 15 hektara, čija se vrednost procenjuje na više od deset miliona evra.

- Porodica Kosmajac je i posle privremenog oduzimanja imovine nastavila da živi u kući na Zvezdari s tim da je tada državi plaćala kiriju malo manje od dve hiljade evra mesečno. Tu kiriju plaćaju skoro četiri godine i sada mogu da sve to povrate od države, a to je sigurno bar 80.000 evra. A gde je ono što je država inkasirala od izdavanja stanova i lokala Kosmajčeve porodice. To je sigurno višestruko veća suma od one koju je porodica Kosmajac platila za kiriju da bi nastavila da živi u svojoj kući jer svima je poznato kakve su cene iznajmljivanja stanova i lokala u prestonici. A pored tog zahteva da mu se isplati sve to što je država inkasirala rentiranjem njegovih nekretnina, ukoliko odluči da tuži Republiku Srbiju može da zahteva odštetu što mu nije omogućeno da upravlja svojom imovinom. To su ogromne sume - objašnjava naš sagovornik.

Privremeno oduzeta imovina

➜ Kuća u Žabljačkoj ulici, sa pomoćnom zgradom i bazenom, na placu od 10,4 ara.

➜ U Ulici majke Angeline sportska hala, zgrada u kojoj su svlačionice i kafe-bar, kao i dve stambene zgrade i garaža na istoj adresi.

➜ Sa sinom Lazarom suvlasnik je zemljišta od 14 ari na Bulevaru kralja Aleksandra na kojem je nedovršeni hotel od 322 kvadrata.

➜ Na Bulevaru kralja Aleksandra plac od 3,2 ara na kojem su dve stambene zgrade, trećina placa od 13,8 ari i trećina stambene zgrade i četiri pomoćna objekta. Trećina placa od 1,8 ari i polovina placa od 1,2 ara, i jedna garaža.

➜ U opštini Zvezdara još dva placa od ukupno 7,56 ari.

➜ U Ustaničkoj ulici poslovna zgrada od 242 kvadrata, polovina druge poslovne zgrade od 114 kvadrata i poslovno-stambena zgrada površine 96 kvadrata.

➜ U Ulici Milana Rakića 5,14 ari zemljišta sa stambenom i pomoćnom zgradom na jednoj adresi, a na drugoj dve trećine stambene zgrade i garaža, i 30,7 ari zemljišta u Grockoj.

➜ Od njegove supruge Aleksandre na Smederevskom putu 7,9 ari zemljišta s porodičnom zgradom od 90 kvadrata, dve pomoćne zgrade od 50 kvadrata i garaža, kao i plac u Koraćici od 10,34 ara i stambena zgrada.

Neosnovani pritvori

Kosmajac je proveo u pritvoru 94 dana. Ukoliko odluči da tuži državu, njegovo tamnovanje slično je broju dana koje je u CZ-u proveo Rade Bulatović, nekadašnji direktor BIA, koji je u akciji "Sablja" uhapšen i zbog neosnovanog pritvora dobio odštetu 669.700 dinara. Nekadašnji sudija Života Đoinčević, koji je takođe uhapšen u "Sablji", zbog 74 dana (dva i po meseca) pritvora dobio je četiri miliona dinara odštete.