Svet

0

SAD vratile sankcije Iranu, osam zemalja izuzeto od zabrane uvoza iranske nafte

Autor: AP

Izvor: Beta

SAD vratile sankcije Iranu, osam zemalja izuzeto od zabrane uvoza iranske nafte

Izvor: Foto: Pixabay

Osam zemalja će biti izuzete i biće im privremeno dozvoljeno da nastave s uvozom iranske nafte, rekao je šef američke diplomatije Majk Pompeo. On nije naveo koje su to zemlje.

Zvaničnici su identifikovali te zemlje kao američke saveznike kao što su Italija, Indija, Japan i Južna Koreja. Njima će privremeno biti dozvoljen uvoz pod uslovom da su preduzeli mere da ga prekinu,prenosi agencija AP.

Ukupno će 700 pojedinaca ili entiteta biti dodate na američku crnu listu, rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

On je takođe rekao da SAD žele da isključe iranske finansijske institucije pogođene sankcijama iz međunarodnog bankovnog sistema Svift, osim za "humanitarne transakcije", javlja Frans pres.

Sankcije će od ponedeljka obuhvatititi iranski pomorski, finansijski i energetski sektor. To je druga serija sankcija koje je američka administracija ponovo nametnula Iranu od kada se Tramp povukao iz istorijskog iranskog nuklearnog sporazuma u maju.

S ograničenim izuzecima sankcije će se odnositi na zemlje koje ne prestanuuvoz iranske nafte i na strane kompanije koje posluju s iranskim kompanijama ili telima na crnoj listi, uključujući iransku centralnu banku, više privatnih finansijskih institucija i državnih špediterskih kompanija i luka.

Pompeo je rekao da je cilj sankcija da "u osnovi izmene ponašanje Islamske Republike Irana". On je objavio spisak od 12 zahteva koje Iran mora da ispuni ako želi da se sankcije ukinu. One uključuju prekid podrške terorizmu, prekid vojnog angažovanja u Siriji i potpuni prekid razvoja nuklearnih i balističkih raketa.

"Maksimalni pritisak znači maksimalni pritisak", rekao je Pompeo

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR