Van der Belen: Prete posledice po imidž Austrije

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen reagovao je na odluku austrijske vlade da se povuče iz sporazuma UN o migraciji.

Izvor: B92

Petak, 02.11.2018.

16:27

Van der Belen: Prete posledice po imidž Austrije
EPA/Christian Bruna

On je istakao da prete posledice po ugled zemlje.

Van der Belen je, preko Fejsbuka, poručio da se nada da će vlada učiniti sve kako bi sprečila preteći gubitak ugleda i verodostojnosti Austrije na međunarodnom nivou.

On je pozdravio globalni sporazum za sigurnu, uređenu migaciju, u čijoj izradi je učestvovala, kako podseća, i Austrija.

Podsetio je da sporazum ne sadrži obavezujuće mere za države, već samo razumne predloge, kako se suočiti dostojanstveno sa globalnim izazovom migacije.

"Veliki izazovi naše doba, od klimatske krize preko geopolitičkih konglikata i trgovinskih ratova do migracje, ne mogu biti rešene od nacionalnih država samostalno. Potrebna nam je multilateralna saradnja", naglasio je Van der Belen.

On je dodao da, iako je vlada donela odluku, austrijski put je da se ostane u razgovorima.

"Austrijski način je da se traži konstruktivni dijalog. To važi posebno onda kada postoje različiti stavovi na međunarodnom nivou", kritikovao je vladu.

Najavio je da će u razgovoru sa kancelarom Sebastijanom Kurcom i šeficom diplomatije Karin Knajsel pokušati da utvrdi šta može da se učini kako bi Austrija zadržala dobar nivo razgovora sa međunarodnim partnerima o globalnim izazovima.

Podsetio je da je Austrija sedište brojnih međunarodnih organizacija, a tako i UN, te istakao da se ne sme olako ugled zemlje ugroziti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: