Dostupni linkovi

Kazna za 'neposlušnog' srpskog vojnika


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Viši vojni disciplinski sud Ministarstva odbrane Srbije doneo je presudu којом је Novica Antić, stariji vodnik prve klase Vojske Srbije, osuđen na disciplinsku kaznu “gubitak čina”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Presuda je doneta zbog izvršenih disciplinskih prestupa 'učestvovanje u protivpravnim sindikalnim aktivnostima', iz člana 149. tačka 27 Zakona o Vojsci Srbije, u produženom trajanju i 'povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti' iz člana 149. tačka 26 Zakona o Vojsci Srbije. Ova presuda od 6. septembra 2018. godine doneta je u drugom stepenu i konačna je danom donošenja”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Novica Antić, koji je predsednik Vojnog sindikata Srbije, nije bio dostupan za komentar.

Novica Antić, stariji vodnik prve klase Vojske Srbije, osuđen na disciplinsku kaznu “gubitak čina”, saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije
Novica Antić, stariji vodnik prve klase Vojske Srbije, osuđen na disciplinsku kaznu “gubitak čina”, saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije

Vuk Tufegdžić, pravni zastupnik Novice Antića, rekao je za RSE da će iskoristiti sva pravna sredstva protiv ove presude.

„Ta odluka je nezakonita i skandalozna. Nema elemenata odgovornosti kod Novice Antića. On je postupao kao predsednik sindikata, a ne kao profesionalno vojno lice u vršenju vojne službe, što je uslov da bi protiv nekoga mogao da se pokrene disciplinski postupak. Odluka da mu se oduzme čin znači da ga isteruju iz Vojske. Čim se oduzme čin prestaje i profesionalna vojna služba“, naveo je Tufegdžić.

Vojni sindikat Srbije saopštio je da nije dobio zvanično obaveštenje da je njihovom predsedniku Novici Antiću oduzet čin.

"Podsećamo da smo sve vreme tvrdili da time pokušava da se spreči i naš antikorupcijski tim da istraži kriminalne i antidržavne delatnosti u Ministarstvu odbrane Srbije i Vojsci Srbije, i da je ovaj politički proces montiran od samog početka", naveo je Vojni sindikat Srbije.

Taj sindikat saopštio je i da je predvideo sadašnje događaje.

"To i nije bilo teško u situaciji kada dezerter proganja osvedočenog srpskog vojnika, najboljeg u klasi, ratnog veterana, sa odličnim rezultatima u službi kojoj pripada. I pored odluke kakvu god donesu i ona postane zvanična, Novica Antić ostaje predsednik Vojnog sindikata Srbije”, saopštoo je Vojni sindikat Srbije.

Novici Antiću, koji je kao predsednik sindikata govorio o lošem stanju u Vojsci i kritikovao i način rada ministra odbrane Aleksanda Vulina, čiji deo biografije je i da nije služio vojni rok, prethodno je u prvostepenom sudskom postupku smanjen čin za jedan stepen.

Vojni Analitičar Aleksandar Radić rekao je za RSE da izbacivanje Antića iz Vojske otvara pitanje rada Vojnog disciplinskog suda.

„Jer, da biste ostali bez službe morate biti pravosnažno osuđeni na najmanje dve godine zatvora. Vojni disciplinski sud ovako se pokazao kao neka vrsta prekog suda za kažnjavanje onih koji ne slušaju ono što im se kaže sa vrha. Suočavamo se sa radikalizacijom političkog nasilja jer su ljudi koji su protivnici vlasti direktno na udaru. Sredstva se više ne biraju. Eskalirala je klima da je onaj ko nije za šefove neprijatelj države“, naveo je Radić.

Vojni disciplinski sud ovako se pokazao kao neka vrsta prekog suda za kažnjavanje onih koji ne slušaju ono što im se kaže sa vrha: Aleksandar Radić
Vojni disciplinski sud ovako se pokazao kao neka vrsta prekog suda za kažnjavanje onih koji ne slušaju ono što im se kaže sa vrha: Aleksandar Radić

Aleksandar Radić kaže da pripadnici Vojske Srbije po zakonu imaju pravo na sindikalno organizovanje.

„Ali problem je što Srbija ide ka jednopartijskoj državi i očigledno je da se ne dopušta da neko misli drugačije. Slučaj Novice Antića pokazao je koliko smo nezreli za demokratiju. Pravi greh Vojnog sindikata je u tome što je redovno ukazivao na probleme koji postoje u vojnoj organizaciji. Rekli su i da mnogi nezadovoljni odlaze iz Vojske pa im je sada vraćeno kažnjavanjem“, smatra Radić.

Dragan Čabrić, predsednik Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije Nezavisnost, koji u Vojsci Srbije ima oko 2.000 članova, kaže da sindikalce zabrinjava slučaj Novice Antića.

„Generalno smo protiv obračunavanja sa sindikalcima. Ako se ipak ne radi o obračunu, onda poštujemo odluku suda. Ali, sa druge strane, trebalo bi biti zabrinut jer sutra sve nas to može da očekuje. Mislim da treba naći kompromisno rešenje, da treba razgovarati, jer na kraju krajeva to je možda posledica i lošeg socijalnog dijaloga“, navodi Čabrić.

Kada se radi o dosadašnjem iskustvu nedugog sindikalnog organizovanja u Vojsci, kaže Dragan Čabrić, pokazalo se da ima problema.

„U trupnom delu Vojske naviklo se na funkcionisanje komandovanja. Komandanti garnizona, kasarni, ne razumeju funkciju sindikata i to doživljavaju lično. Ne shvataju kako sada može neko ko ima niži čin, a presednik je sindikata, ravnopravno da razgovara sa oficirima na višem nivou“, navodi Čabrić.

Vojni sindikat Srbije najavio je konferenciju za medije na kojoj će saopštiti detalje vezane za Slučaj Novice Antića i, kako je saopštio taj sindikat, nezakonitosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG