Novosadski Biosens osvojio prvo mesto za rešavanje problema gladi

Novosadski Institut Biosens podelio je prvo mesto s još četiri dobitnika na takmičenju u Keniji "Inspire Challenge 2018" za rešenje za smanjenje gladi u Africi

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.11.2018.

16:26

Novosadski Biosens osvojio prvo mesto za rešavanje problema gladi
(Foto: Thinkstock)

Nagradu od 100.000 dolara iskoristiće u narednih godinu dana kako bi razvio prototip rešenja, navela je informativna služba Instituta.

Institut je nastupio na takmičenju u strateškom partnerstvu s najvećim svetskim institutom za unapređenje sorti kukuruza i pšenice CIMMYT iz Meksika. Naučnici Biosensa predstavili su tehnologiju koja omogućuje povećanje prinosa na osnovu pametnog izbora semena, bez dodatnih investicija u đubrivo, pesticide i mehanizaciju.

Naučnik Biosensa Oskar Marko je kazao da na tržištu postoje hiljade sorti i hibrida, ali je veoma teško izabrati optimalne, odgovarajuće za klimatske uslove i zemljište na nekoj njivi. To je moguće postići jedino savremenim tehnikama mašinskog učenja i analitike velikih podataka, u kojima je Biosens među vodećima u svetu, kazao je Marko.

Biosens je bio jedan od 130 prijavljenih timova iz celog sveta, 12 je prošlo u finale, a samo pet je dobilo priliku da u narednih godinu dana realizuje svoju ideju uz finansijsku podršku.

Među članovima žirija bili su najveći poljoprivredni stručnjaci i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a.

Takmičenje organizuje Globalna mreža istraživačkih centara CGIAR, sa ciljem da se razviju inovativne ICT tehnologije koje bi unapredile poljoprivredu Afrike i rešile problem nestašice hrane. Ostala četiri dobitnika su nagrađena za automatsku analizu podataka o ulovu ribe, za nov način savetovanja poljoprivrednika, za sistem obaveštavanja o neformalnoj trgovini namirnicama i za nov način procene uticaja očekivane kiše na prinose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: