Dostupni linkovi

'BH novinari' traže efikasnije rješavanje napada na novinare


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od vlasti u Bosni i Hercegovini, odgovornije, profesionalnije i efikasnije rješavanje napada na novinare, te kažnjavanje osoba koje ugrožavanju sigurnost, živote i osnovna ljudska prava novinara i medijskih profesionalaca.

"Danas se u cijelom svijetu obilježava UN Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima, a mi u BiH još nemamo pravno razriješene desetine fizičkih napada na novinare i medijske ekipe, pokušaje ubistva i druga brutalna kršenja prava na slobodu izražavanja", navodi se u saopćenju Udruženje BH novinari.

Kako se ističe Linija za pomoć novinarima registrirala je, u posljednje dvije godine, 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, među kojima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.

"Ni jedan od počinitelja tih krivičnih djela nije kažnjen niti procesuiran na adekvatan i brz način, koji bi pokazao da bh. institucije postupaju u skladu s međunarodnim standardima zaštite života i sigurnosti novinara na efikasan i odgovoran način", naglašavaju.

Podsjećaju da još nije okončana potraga za drugim napadačem na novinara Vladimira Kovačevića, niti je zatraženo njegovo izručenje BiH

Udruženje BH novinari je, kako kažu, završilo istraživanje i evidentiralo imena novinara i medijskih radnika nastradalih i nestalih u periodu 1992-1996. na ratištima širom BiH. Na toj je listi 80 imena, uključujući i 12 stranih novinara i snimatelja. Lista će biti predana Tužiteljstvu BiH sa zahtjevom za otvaranje istraga o ubistvima i stradanju novinara u bosanskohecegovačkom ratu, te kažnjavanje izvršitelja ili nalogodavaca navednih zločina.

XS
SM
MD
LG