Rusija zaustavila projekciju holivudskog filma: Problem licenca ili sadržaj

Triler u kojem glumi Džerard Batler je priča o timu američkih marinaca koji spašavaju ruskog predsednika.

BBC

Izvor: B92

Petak, 02.11.2018.

12:58

Rusija zaustavila projekciju holivudskog filma: Problem licenca ili sadržaj
Triler, u kojem glumi Džerard Batler, je prièa o timu amerièkih specijalaca iz mornarice, koji izbavljaju ruskog predsednika/Getty Images

Ruska projekcija holivudskog akcijskog filma Hunter Killer, u kojoj američki vojnici spasavaju ruskog predsednika tokom državnog udara, je odložena.

Distributer Megogo je zatražio od bioskopa da ipak ne prikazuje film - sat pre premijere, rekavši da nisu dobili licencu.

Iz Ruskog ministarstva kulture, koje izdaje licence, su rekli da kompanija nije dostavila svu potrebnu dokumenaciju.

Neki izveštaji sugerišu da je premijera odložena zbog sadržaja filma.

Triler, u kojem glumi Džerard Batler, je priča o timu američkih specijalaca iz mornarice, koji izbavljaju ruskog predsednika koji je u sukobu sa svojim ministarstvom odbrane. U filmu se na taj način sprečava globalni rat.

Ruski opozicioni političar Dmitrij Gudkov napisao je na Fejsbuku da Moskva nije zainteresovana za hipotetički scenario o zaveri koji bi ukazivao na to da bi predsednik Vladimir Putin, koji je godinama na vlasti, mogao da bude srušen.

Ranije ove godine, Rusija je zabranila britansku komediju "Smrt Staljina", a zvaničnicima koji su se žalili su rekli da komedija sadrži elemnte "ideološkog rata" i "ekstremizma".

Šta je distributer rekao?

U pismu su iz Megogo distribucije saopštili da "u ovom trenutku još nemaju nikakav odgovor od Ministarstva kulture" o licenci. Ovo je objavio ruski biznis bilten.

Iz Megogo distribucije su izjavili da su svi materijali i dokumenti oko filma bili podneseni unapred, kao i da Ministarstvo ranije nije imalo primedbi.

Predstavnik ruskog lanca bioskopa tvrdio je da je kompanija dobila pismo distributera o kašnjenju.

Predstavnik je dodao da se dozvola za pregled može izdati u petak.

Šta je stav Ministarstva kulture?

Predstavnici Ministarstva su rekli da distributer nije pokazao potvrdu "za trajno skladištenje u ruskom državnom filmskom fondu [arhivi]".

Ovo je ključni preduslov za dobijanje dozvole za projekciju.

Hunter Killer je objavljen u SAD prošlog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: