Najnovije vesti
Vesti Politika
Vučić poručio iz Varne: Sledeći Samit kvadrilaterale u Beogradu, pozvaćemo Kurca i Kontea (VIDEO)

Vučić poručio iz Varne: Sledeći Samit kvadrilaterale u Beogradu, pozvaćemo Kurca i Kontea (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Varnu (Bugarska) gde će učestvovati na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije.

Aleksandar Vučić, Vjorika Danćila, Aleksis Cipras, Bojko Borisov, Varna, Kvadrilaterala Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić, Vjorika Danćila, Aleksis Cipras, Bojko Borisov, Varna, Kvadrilaterala

Vučić se po dolasku u Varnu najpre sastao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, a nakon toga i sa počasnim gostom ovog skupa, predsednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanijahuom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

U razgovoru sa Netanjahuom, Vučić je istakao da su odnosi dve zemalje tradicionalno dobri, ali da još postoji prostor za razvoj trgovinske razmene i povećanje broja izraelskih investicija u Srbiji.

- Zadovoljni smo saradnjom u svim oblastima - rekao je predsednik Vučić, pozitivno ocenivši i porast broja izraelskih turista u Srbiji.

U periodu od januara do septembra 2018. godine ukupna trgovinska razmena između dve zemlje iznosila je 55,5 miliona dolara.

Pored bilateralnih odnosa, Vučić i Netanijahu razgovarali su i o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i globalnim bezbednosnim izazovima. Netanijahu je zahvalio Vučiću na obnovi sinagoge u Subotici, kao i otvaranju ulice Teodora Hercla u Beogradu tokom posete predsednika Izraela Ruvena Rivlina.

Premijer Netanjahu prihvatio je poziv predsednika Vučića da poseti Srbiju.

Sastanak Kvadrilaterale

Nakon ovih susreta, počeo je sastanak Kvadrilaterale kome, pored Vučića, prisustvuju premijeri Rumunije Vjorika Danćila, Bugarske Bojko Borisov i Grčke Aleksis Cipras, kojima se nešto kasnije pridružio i Netanijahu.

Bugarski premijer Bojko Borisov poželeo je dobrodošlicu svojim kolegama iz Srbije, Rumunije i Grčke u palati "Evksinograd", koja se nalazo oko osam kilometara od Varne. On je zahvalio trojici lidera za "ozbiljnu posvećenost" sastajanju u tom formatu (kvadrilaterala), koji je prvi put održan u Varni na Crnom moru u oktobru 2017. godine.

Bojko Borisov, Aleksandar Vučić, Aleksis Cipras, Vjorika Danćila i Benjamin Netanijahu
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Bojko Borisov, Aleksandar Vučić, Aleksis Cipras, Vjorika Danćila i Benjamin Netanijahu

Kako je rekao, činjenica da je to drugi sastanak te vrste u poslednjih šest meseci je dokaz da taj format radi i da doprinosi produbljivanju regionalne saradnje i razvoju dobrosusedskih odnosa.

Borisov je pre otvaranja sastanka istakao da četiri države dele odgovornost za jačanje regionalne bezbednosti, ekonomskog razvoja i povezanosti, saopštila je bugarska vlada, a prenela BTA.

Kako je rekao, on je ubeđen da će se rasprava o projektima od zajedničkog interesa nastaviti danas kako bi postignuti sporazumi bili sprovedeni u najbržem mogućem roku kako bi se obezbedila povezanost, bezbednost i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

Aleksandar Vučić i Bojko Borisov
Foto: RAS Srbija
Aleksandar Vučić i Bojko Borisov

Takođe, dodao je i da će "plodnom multilateralnom dijalogu" koristiti prisustvo izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Glavne teme o kojima se razgovaralo su gas, infrastruktura i dobrosusetski odnosi.

Pričalo se i o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu i izrazio uverenje da će države zajedno nastaviti da rade na stabilnosti i prosperitetu ovog dela Evrope. On je rekao da je kolege upoznao sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana, kao i da su razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i neophodnosti da se ti razgovori nastave.

- U nadi da će Srbija, uz njihovu podršku, uspeti da izbegne bilo kakve incidente i sačuva mir i stabilnost neophodan za sve - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kazao je i da je bilo reči o infrastrukrurnim projektima, i dodao da će do sledećeg susreta, u decembru u Beogradu, ti projekti biti konkretizovani i da će biti uključena još jedna zemlja.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

Rekao je da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju sa Bugarskom i Rumunijom, ističući da je posebno važan putni pravac Temišvar-Pančevo, što bi "moglo da bude završeno već pre kraja 2021. godine". Takođe, razgovarano je i o gradnji pruge Beograd - Solun - Atina, a posebno zbog toga što će biti vrlo teško predvideti cenu nafte zbog odnosa sa Iranom i Saudisjkom Arabanijom, kao i odnosa SAD i Rusije.

- Niko ne zna da li će cena nafte rasti ili padati, ali strateški će verovatno cene ići naviše u godinama koje su pred nama i u tim uslovima železnički saobraćaj će postajati jeftiniji, kargo i putnički, i zato je od ključnog značaja da potpišemo memorandum sa Skopljem i Atinom oko izgradnje brze železničke pruge Beograd - Solun - Atina - dodao je Vučić.

Molim za "balkansku rutu"

Predsednik Srbije kazao je i da je zajedno sa predsednikom vlade Bugarske zamolio za "balkansku rutu", koja bi, kaže, bila najbolje rešenje za Srbiju, Mađarsku, Austriju, severni deo Italije.

Kako je rekao, na ovom sastanku zatražio je da se dozvoli izgradnja gasovoda na "balkanskoj ruti" bivšeg projekta "Južni tok", kako bi Srbija mogla da nabavlja ruski gas koji je dosta jeftiniji i ima ga u dovoljnim količinama.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

- Molio sam za balkansku rutu, bivšu rutu "Južnog toka", da nam se to dozvoli kako bi dobijali jeftiniji ruski gas (preko nastavka Turskog toka), ali smo spremni da razgovaramo o svim drugim načinima za snadbevanje gasom Srbije. Ali ljudi, dajte ono što je najrealnije i što znamo, gde gasa ima i što je najjeftnije, da to probamo da dobijemo i da se oko toga dogovorimo - rekao je Vučić nakon samita.

Srbija se, naglasio je, sprema da raspiše tender za izgradnju dela gasovoda kojim bi se povezala s bugarskim gasovodom. Rekao je i da su na kvadrilaterali najkonkretniji razgovori vodjeni upravo u oblasti energetike i posebno o snabedavanju gasom.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

- Energetika je za nas od ključnog značaja, približava se 2019. i mi se nadamo da će sve biti u redu sa snabdevanjem ruskog gasa koji ide preko Ukrajine - rekao je Vučić, dodajući da i Srbija dobija gas preko Ukrajine.

Kako kaže, ako to ne bude slučaj, postavlja se pitanje šta će Srbija da radi.

- Zato smo danas svi, i Borisov i ja, i svi drugi izneli neke rezervne varinjante ali mi, Mađari i Bugari stvari nemamo rezervnih varijanti. Čak i Austrijanci mogu da dobijaju gas iz "Severnog toka". Mi ne možemo, i Borisov je rekao da Bugarska hoće da ima deo lokalnog gasa iz Rumunije i Bugarske, ali da su to male količine. Za nas tu nema ničega - naveo je Vučić.

Hoćemo jeftin gas

Predsednik Srbije dodaje da Bugarska, takođe, hoće azerbejdžanski gas iz LNG terminala u Aleksandropolisu, ali da je taj gas dvostruko i trostruko skuplji nego ruski gas.

Vučić je naglasio da je zahvalan premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu što će deo gasa iz gasovoda koji ta zemlja pravi u saradnji sa Italijom ići ka severu, što su dobre vesti.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

- Ali, to je sve malo i nedovoljno i skuplje. Oni nam kažu: možete da dobijete gas iz Aleksandropolisa, možete da čekate pa da dobijete s terminala na Krku, ali mi nemamo za to nikakav gasni interkonektor. I opet treba da imamo tri puta skuplji gas zbog geopolitičkih sukoba i velike geopolitičke utakmice između Amerikanaca i Rusa. Mi samo hoćemo da imamo jeftin gas za svoju zemlju, ne trošimo ga mnogo, trošimo ga srećom sve više, jer industrija napreduje, i to je sve što Srbija moli i traži - poručio je Vučić.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

Podsetio je da Srbija, s druge strane, gradi gasni interkontektor s Bugarskom, uz podršku EU od 49,6 miliona evra, koji treba da bude gotov do kraja 2021. i do maja 2022. da bude pušten. Rekao je i da Nemačka, takođe, nabavlja ruski gas preko "Severnog toka" i da su im Rusi prodali 200 milijardi kubnih metara gasa, i dodao da su i pored toga sada problem "naše tri milijarde kubnih metara gasa ili u budućnosti pet milijardi".

- I da mi treba da platimo 600 dolara gas umesto 200 dolara na hiljadu metara kubnih. Pa, ko će to da plati - upitao je Vučić, uz opasku da "je još gore ako ne možemo nikako da ga dobijemo".

Sledeći Samit u Beogradu

Sledeći Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije biće održan u Beogradu sredinom decembra, najavio Vučić i dodao da će na sastanak pozvati i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i italijanskog premijera Đuzepea Kontea.

- Beograd će biti domaćin jednog velikog, širokog samita - rekao je Vučić.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

Kako je dodao, tačan termin sledećeg samita biti preciziran u zavisnosti od agendi učesnika.

- Svaki ovakav susret je koristan, ne samo zbog konkretnih pitanja i problema koje rešavamo, nego i zato što razmenjujemo stavove o svim ključnim pitanjima za Balkan, ali i za Evropu i ovaj deo sveta - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji posle Samita.