02. novembar  2018. 09.13  →  16.56 | Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

Arheološkom izložbom obeleženo 135 godina muzejske delatnosti u Somboru

SOMBOR -

Otvaranjem arheološke izložbe "SO–ARHEO 2012" obeležen je značajan jubilej —135 godina muzejske delatnosti u Somboru. 

video icon

Skrećući pažnju na značaj ovakvih izložbi za arheologiju i društvo u celini Srpsko arheološko društvo, kao jedno od najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji tim povodom pokrenulo je i kampanju podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa.

arheologija, izlozba

Preko 180 eksponata razvrstanih po tematskim celinama predstavljaju bogat fond sa 17 arheoloških lokaliteta u okolini Sombora na kojima je istraženo devet praistorijskih i sedam srednjovekovnih naselja. Pojedinačni reprezentativni predmeti pronađeni u naseljima i nekropolama, koji se mogu videti u somborskom Muzeju i veoma su značajni za dalje proučavanje i arheološko istraživanje.

"Pronađena je i jedna jama sa kalupima za izradu nakita, srcolikih privezaka, igala i srpova iz bronzanog doba", izjavila je Viktorija Uzelac, kustos arheolog Srednji vek i numizmatika.

Najstariji pronađeni predmet datira iz 4.000 godine pre naše ere, a reč je o amfori sa dve posude iz rec - gajeve kulture.

"Između ostalog, na lokalitetu u Čičiovima otkrili smo avarsku nekropolu iz 8. i 9. veka prelazni bavarski period i drugi avarski paganac sa 30 istraženih arheoloških grobova", kazala je Uzelac.

Arheološki predmeti svedoče o dinamičnom smenjivanju naroda i kultura na teritoriji Sombora.

Izložba je privukla veliku pažnju i biće otvorena do 23. novembra.

 

Tagovi
Broj komentara: 1

Dusan  02. 11. 2018. | 12:42
Na zalost, novinar nema arheolosko obrazovanje, pa da ispravimo greske: Siguran sam da u Gradskom Muzeju postoje eksponati sa lokaliteta Magareci mlin i Donja Branjevina iz doba Starcevacke kulture (mladji neolit), koji je dosta stariji od "amfore sa dve posude" - valjda amfore sa dve rucke. Ne postoji Rec-Gajeva nego nego Rec-Gajari kultura (Retz Gayari) iz bakarnog doba (eneolit). "Bavarski period" verovatno treba da glasi avarski period, a avarski paganac bi trebao da glasi Avarski Kaganat (2. Avarski Kaganat).