Tramp i Putin svode račune

Branko VLAHOVIĆ

02. 11. 2018. u 07:43

Susret predsednika Rusije i SAD 11. novembra u Parizu zasenjuje 100. godišnjicu Prvog svetskog rata. Da li prestaje hladni rat, ili samo ulazi u novu fazu

Трамп и Путин своде рачуне

Foto AP

MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PREDSTOJEĆI susret predsednika SAD i Rusije u Parizu 11. novembra mogao bi da medijski zaseni glavni događaj, 100. godišnjicu završetka Prvog svetskog rata na koji su domaćini pozvali 80 lidera zemalja. Već sada se u medijima pojavljuju naslovi "Na stotoj godišnjici Prvog svetskog rata raspravljaće se o trećem svetskom ratu". Iako još nije usaglašen dnevni red razgovora Donalda Trampa i Vladimira Putina, već se zna da su glavne teme pitanja u kojima Vašington i Moskva imaju najveće razlike.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je kazao da će susret u Parizu biti prilika za "sverku časov", u prevodu "proveru časovnika", što znači da će dvojica predsednika napraviti inventar najaktuelnijih pitanja međunarodne politike i međusobnih odnosa Rusije i SAD. O tome se nedavno razgovaralo u Moskvi kada je boravio pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Putin i Tramp će sigurno razgovarati o Siriji, gde Amerikanci i dalje pomažu deo opozicije za koje u Moskvi tvrde da su teroristi. Osim toga, ruski generali su optužili Pentagon da pomaže teroriste u korišćenju bespilotnih letelica koje napadaju ruske baze.

Druga tema za koju su zainteresovani Rusi je normalizacija situacije u Ukrajini. Zapad optužuje Rusiju da nije povukla svoje vojnike iz Donbasa, dok u Moskvi kažu da je rukovodstvo u Kijevu krivo što se ne ostvaruju Minski dogovori o miru.

Sigurno će se govoriti i o nameri SAD da izađe iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa. Pentagon optužuje ne samo Rusiju da krši taj dogovor, već i Kinu i Iran.

Ako ni o jednom pitanju o kojima će biti reči Putin i Tramp ne uspeju da se dogovore, nameće se pitanje zbog čega je njihov susret u fokusu pažnje. Pre svega da se vidi hoće li prestati Hladni rat, ili će ući u novu fazu.

Bez obzira na to što sada nisu mogući značajniji dogovori Putina i Trampa, oba predsednika imaju svoje računice i zainteresovani su za susrete. U jednom se njih dvojica slažu - da su odnosi Moskve i Vašingtona na najnižem nivou od vremena Hladnog rata. Očigledno je da Putin i Tramp žele da izađu iz te "političke rupe".

Veliki problem je što su Trampu vezane ruke, jer nema punu podršku u Kongresu. Putinov interes je da nastavi dijalog i bar zaustavi seriju novih sankcija.

Hoće li se zaustaviti pogoršavanje odnosa SAD i Rusije više zavisi od Trampa, pa on kao uspešan poslovni čovek mora da izračuna hoće li, i može li, da bude zapamćen kao predsednik mirotvorac ili "vojskovođa" u novom hladnom ratu. Do sada je Tramp više pretio, nego što je govorio o kompromisima koji bi vodili stabilnijem miru.

POZIV U BELU KUĆU

U PARIZU bi Tramp mogao da direktno pozove Putina da poseti SAD, najverovatnije sledeće godine. Do sada je to učinio preko Boltona. Posle susreta Putina i Trampa u Helsinkiju bilo je govora da će ruski predsednik posetiti Vašington u septembru 2018, ali je kasnije taj samit odložen za narednu godinu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

WW3

02.11.2018. 08:32

Nema tu šta samo treba pokazati silu ko Miloševiću i Kimu koji se dičio sa nuklearnim raketama koje dolaze do Vašingtona i treba vratiti Krim i pod cenu WW3 jer je bolje i to nego da se sedi i gleda kako šalje vojsku i otima Krim i ubija 10 000 ukrajinaca i još drži Lugansk i Donbas a sve mu je to dozvolio njegova lutka Obama koji nije radio ništa da to spreči a mediji sada napadaju Trampa?

Net

02.11.2018. 08:47

NUDE INVESTICIJE Kinezi žele uložiti 13 milijardi eura u hrvatsku brodogradnju, nacionalni stadion, željeznicu... IZ HRVATSKE SU OTIŠLI BLAGO ŠOKIRANI, A SADA SE VRAĆAJU S NEVJEROJATNIH 12 MIIJARDI!? Hrvati će učiti Kineze 'kako napraviti nogometnu Coca-Colu'?

Slobodnjača

02.11.2018. 09:10

Haški istražitelji potvrdili da je Praljak dugo razmišljao o tome da popije otrov i da je taj otrov dugo bio u Hagu samo nisu rekli da ga je uzeo od Slobe koji ga kukavički(ili možda junački kako ko gleda) popio u svojoj ćelili da se ne presudi njemu i Srbiji pa zato nije smeo biti pokopan na groblje ko samoubica za razliku od Praljka koji je junački čekao presudu i popio ga da ukaže na nepravdu a pepeo mu rasuli pored groba krivuostog oca domovine Franje?

James Bond

02.11.2018. 09:29

Amerika od 1776. godine do danas, za 242 godinu koliko postoji, u ratovima provela 222 godine! Nijedan američki predsednik nije se kvalifikovao kao predsednik mira, pa se tako može reći da se svi američki predsednici tehnički gledano mogu smatrati „ratnim“. Bilans preko 9.miliona zrtava u tim ratovima. To je demokratija.