Najnovije vesti
Vesti Svet
Zaev sa bivšim poslanicima VMRO razmatra amandmane

Zaev sa bivšim poslanicima VMRO razmatra amandmane

Sutra ištiče petnaestodnevni rok da Vlada Makedonije usvoji Predlog amandmana na Ustav zemlje i da ih prosledi parlamentu.

makedonija, sobranje, EPA- GEORGI LICOVSKI Foto: georgi licovski / EPA;
makedonija, sobranje, EPA- GEORGI LICOVSKI

U međuvremenu, premijer Zoran Zaev večeras predstavlja amandmane grupi od osam poslanika najuticajnije opozicione stranke, VMRO-DPMNE, koji su pre dve sedmice u Sobranju suprotno stavu te stranke podržali izmenu ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom s Grčkom, koji predviđa i preimenovanje imena zemlje u Republika Severna Makeodnija.

Da bi glasali za tu inicijativi, osam bivših poslanika VMRO-DPMNE, koji su kasnije formirali posebnu poslaničku grupu u Sobranju, imali su određene zahteve, podsećaju makedonski mediji.

Ti zahtevi su se odnosili na garanciju makedonskog identiteta, postepenu promenu imena za internu upotrebu nakon procesa koji vodi ka punopravnom članstvu Makedonije u EU i povlačenje tih amandmana, ako Prespanski sporazum ne bude prihvaćen u parlamentu Grčke.

Jedan od zahteva osam opozicionih poslanika bio je i prihvatanje inicijative Zaeva za pomirenje i amnestija za optužene za izazivanje nereda u Sobranju 27. aprila prosle godine, ali se taj zahtev, međutim, više ne pominje.

Nakon dostavljana Predloga amandmana u parlament, počinje da teče rok od 30 dana za raspravu.