Knjiga kao amanet svim lovcima 1Foto: Una Miletic

Ovo kapitalno delo nije samo prikaz Lovačkog udruženja Beograd kroz tri veka, već i amanet svim lovcima Srbije i budućim generacijama lovaca – istakao je večeras Živko Radosavljević, recezent, na promociji monografije Lovačko udruženje „Beograd“ 1895. – 2017. čiji je autor Boro Majdanac.

Dugo očekivana knjiga predstavljena je u Biblioteci grada Beograda, a njenu prezentaciju propratile su pesme hora Vivak iz Sremske Mitrovice. Hor je tom prilikom izveo Lovačku himnu koja nije izvođena od Drugog svetskog rata.

Radosavljević je naglasio i to da u pitanju nije stereotipna monografija o lovu, već delo koje široko obuhvata događaje iz cele Srbije od 1895. godine do današnjih dana. Prema njegovim rečima u pitanju su pet poglavlja praćena sažetim i jasnim tekstom i potkrepljena kvalitetno odabranim fotografijama.

Autor monografije Boro Majdanac kazao je da su potomci osnivača Lovačkog udruženja i prvog predsednika ovog udruženja Vilhelma Badera, prisutni na ovom događaju, nakon čega je usledio aplauz.

On je pomenuo i Dušana Badera koji je zaslužan za ovu knjigu, kao i Emiliju Bader koja je učinila sve da knjiga ovako izgleda. Majdanac je istakao niz značajnih ličnosti od slikara, akademika, naučnika, do ambasadora koji su kroz period od tri veka bili članovi Lovačkog udruženja Beograd, među kojima je i sam Josip Broz Tito, koji se učlanio 1946. plaćao članarinu i ostao do kraja u Udrženju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari