Najnovije vesti
Vesti Svet
HAPSIO DA SILVU Brazilski sudija prihvatio mesto ministra pravde

HAPSIO DA SILVU Brazilski sudija prihvatio mesto ministra pravde

Brazilski sudija koji je predvodio jednu od najvećih pravosudnih istraga o korupciji u istoriji zemlje, Serhio Moro, izjavio je danas da je prihvatio ponudu da postane novi ministar pravosuđa u vladi novoizabranog predsednika Žaira Bolsonara.

Serhio Moro, EPA -  Antonio Lacerda Foto: Antonio Lacerda / EPA;
Serhio Moro, EPA - Antonio Lacerda

Moro, koji je veoma popularan među konzervativcima i koga mnogi levičari ne vole, tom odlukom će samo podgrejati sumnje mnogih da je bio politički motivisan kada je uhapsio bivšeg brazilskog predsednika Luiša Injacija da Silvu, ocenila je agencija AP.

On se danas sastao s Bolsonarom u rezidenciji u Rio de Žaneiru, ali posle sastanka se nije obratio novinarima, već je kasnije izdao saopštenje u kome je javnost obavestio da je prihvatio ponudu da vodi i Ministarstvo pravde i Ministarstvo javne bezbednosti koja su spojena u Bolsonarovoj vladi.

On je kazao da će mu biti teško da napusti posao saveznog sudije posle 22 godine rada, ali da je u ponudi video priliku da implementira agendu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije koju je predvodio, a koja je poznata pod nazivom "Kar voš", nastaviće se u Kuritibi, gradu na jugu Brazila, odakl Moro potiče.

On je dodao da će sledeće nedelje dati više podataka o svojoj odluci.

Istraga "Kar voš", koja je pokrenuta 2014. godine, otkrila je sveobuhvatnu šemu u kojoj su građevinske kompanije dobijale naduvane ugovore i potom vraćale milijarde dolara mita političarima i drugim vladinim zvaničnicima tokom više od jedne decenije.