Muzeji savremene umetnosti: Nestručan izbor predstavnika za Venecijansko bijenale

U otvorenom pismu stručnih veća Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremenih umetnosti Vojvodine ministru kulture i i informisanja poručuje se da te dve institucije neće učestvovati u radu Programskog saveta za izbor predstavnika Srbije na 58. Bijenalu u Venneciji, jer, kako ocenjuju, sastav Saveta nije izabran transparentno.

U pismu Vladanu Vukosavljviću navodi se da MSU i MSUV ne žele da "daju legitimitet i pristup načinu rada koji nije saglasan s najvišom standardima stručne kompetencije, transparentnosti i profesionalizma za koji se zalažu".

"Ovakav vaš pristup u suprotnosti je s kriterijumima i standardima rada naših institucija i stvara uslove za potencijalni sukob sa stručnom javnošću i interesima struke", navodi se u pismu ministru kulture.

Istovremeno, iz dva muzeja poručuju i da "ne spore diskreciono pravo ministra da imenuje članove Programskog saveta, ali da sa ovakim sastavom tog tela, nisu u mogućnosti da ispune osnovne kriterijume autonomnog, kritičkog i profesionalnog delovanja".

Radovan Jokić, v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i predsedavajući Stručnog veća te institucije kulture, rekao je Tanjugu da je minisitar Vukosavljević imenovao tri od pet članova Programskog saveta za izbor predstavnika Srbije na 58. Venecijanskom bijenalu.

"MSU i MSU Vojvodine u Programskom savetu reprezentuju svega dva člana. Naravno da ministar Vukosavljević ima zakonsko pravo da određuje članove Saveta, ali sve do juče imali smo aktivnu prepisku s njim oko što bolje organizacije izbora predstavnika Srbije na 58. Venecijanskom bijenalu. Još se nadamo da će Ministarstvo izabrati Stručni savet u skladu s projekcijama Stručnih veća iz naših muzeja. To je način da se poštuje mišljenje struke", naveo je Jokić.

Dodao je da predstavnici oba muzeja ne žele da učestvuju u produkciji predstavljanja Srbije na 58. Venecijanskom bijenalu bez ikakvog kreativnog uticaja na njen nastup na najznačajnijoj međunarodnoj izložbi savremene umetnosti.

"Ne želimo da se bavimo produkcijom umetničkog dela u koje kustosi i muzejski savetnici iz oba muzeja ne veruju", poručio je Jokić.

Stručno veće MSUV čine Sanja Kojić Mladenov, viša kustoskinja, Suzana Vuksanović, muzejska savetnica, Nebojša Milenković, muzejski savetnik, Vladimir Mitrović, viši kustos, Gordana Nikolić, viša kustoskinja, i Radovan Jokić, direktor i predsedavajući Stručnog veća.

Stručno veće MSU čine kustos Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi, kustoskinja Mišela Blanuša, muzejska savetnica, Svetlana Mitić, muzejska savetnica, Rajka Bošković, muzejska savetnica, Žaklina Ratković, muzejska savetnica, Dejan Sretenović, kustos, Una Popović, kustos, Aleksandra Mirčić, šef Odeljenja za umetničku dokumentaciju, Katarina Krstić, kustoskinja-bibliotekarka Biljana Šipetić, konzervatorka-restauratorka, Andrej Dolinka, dizajner, Nataša Lazić, producentkinja, i Slobodan Nakarada, v. d. direktora i predsedavajući Stručnog veća.

Iz Ministratva kulture i informisanja najavili su odgovor povodom stava MSU i MSUV po povratku ministra Vukosavljevića sa službenog puta.

Programski savet za prošlo, 57. Bijenale u Veneciji 2017. godine, činili su profesori Fakulteta primenjenih umetnosti Nikola Božović i Zoran Bulajić, istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini Nina Krstić, istoričarka umetnosti i tadašnja direktorka Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku Milica Petronijević, te umetnik Ivan Grubanov, predstavnik Srbije na 56. Bijenalu u Veneciji 2015.

Komesar nastupa Srbije bio je v.d. direktora MSUB-a Slobodan Nakarada - u ime ustanove koja je realizovala projekat “Enklavija - slikarstvo, posledica ovakvog života" kustosa Nikole Šuice, sa radovima Vladislava Šćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragićević.

Konkurs za izbor predstavnika Srbije na 57. Bijenalu u Veneciji bio je raspisan sredinom novembra 2016. godine, a na njega je stiglo gotovo 40 predloga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво