Vesti

1

Vulin: Velike sile da ne zaborave da srpska vojska nikada nije birala pogrešnu stranu

Autor: VV

Izvor: Beta

Vulin: Velike sile da ne zaborave da srpska vojska nikada nije birala pogrešnu stranu

Izvor: Foto: prtscr ytb

Vulin je to rekao u Skupštini Beograda na otvaranju izložbe "Naša istorija, vaša sećanja", povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta u kojem su učestvovale srpska i francuska vojska.

"Srpski narod pamti sve - i dobro i zlo, a dobro uvek višestruko vrati", kazao je Vulin i dodao da se ratno savezništvo s Francuskom ne može zaboraviti.

Državna sekretarka Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Darijesek rekla je da je jedan od oslobodilaca Beograda 1918, francuski maršal Luj Franše Depere istovremeno unapređen u taj čin i u čin srpskog vojvode.

"Upravo je on svečano uručio Legiju časti gradu Beogradu u znak priznanja za hrabrost tokom Velikog rata. To je bio očigledan znak poštovanja Francuza za otpor koji su pružili Beograđani", kazala je Darijesek i dodala da su samo četiri strana grada dobila to priznanje.

Ona je podsetila da će 11. novembra u Parizu biti proslavljena stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata, koja će biti u znaku međunarodne saradnje.

"Pariski forum o miru ima za cilj da se ostvari napredak po pitanju globalnog upravljanja i da uputi predloge za sigurniji svet. Izražavam zadovoljstvo što će predsednik Vučić učestvovati", rekla je Drijesek.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić podsetio je na to da su Srbija i Francuska bili na pravoj strani u Prvom svetskom ratu i bile saborci onda kada je bilo najteže.

"Pozivam sugrađane da posete izložbu, bitno je da budimo kod mladih osećaj za prošlost", rekao je Radojičić.

Izložba o sećanju na oslobađanje gradova u Srbiji tokom proboja Solunskog fronta predstavlja porodične priče učesnika Prvog svetskog rata i već je predstavljena u pet gradova u Srbiji.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i amabasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i gradonačelnik Krfa Kostas Nikolozos.

Darijesek i Radojičić su pre toga na Francuskom vojnom groblju prisustvovali svečanosti povodom godišnjice oslobođenja Beograda, a pred Spomen-kosturnicu oslobodilaca Beograda vence su položili sa izaslanikom predsednika Srbije Nikolom Selakovićem i predsednikom Skupštine Beograda Nikolom Nikodijevićem.

Oni su obišli i obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

uvek naravno

"...Velike sile da ne zaborave da srpska vojska nikada nije birala pogrešnu stranu" ... - Ama, otkud onda višepartijska složna osuđujuća dreka "Pučisti 27. marta 1941 - oficiri generala Simovića i Mirkovića su sa engleskim špijunskom službama, i za račun Engleza... - gurnuli u rat nas, eto pa smo nastradali..." Koliko moje skromno znanje kaže - Englezi su i u II svetskom ratu (kao i u I) bili PRAVA STRANA, kao i Francuzi, i Amerikanci?