POTRESAN IZVEŠTAJ O ZLOSTAVLJANJU U SEVERNOJ KOREJI: Žene su lak plen policajaca i lokalnih moćnika! Danima ih siluju I NIKOGA NIJE BRIGA! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

zlostavljači ostaju nekažnjeni

POTRESAN IZVEŠTAJ O ZLOSTAVLJANJU U SEVERNOJ KOREJI: Žene su lak plen policajaca i lokalnih moćnika! Danima ih siluju I NIKOGA NIJE BRIGA! (VIDEO)

Planeta -

Žene su plen severnokorejskih policajaca i ostalih predstavnika državnih službi koji ih seksualno zlostavljaju i ostaju uglavnom nekažnjeni, kaže se u izveštaju nevladina organizacija HRV o seksualnom zlostavljanju u Sjevernoj Koreji.

Hjuman rajts voč (HRV) temelji svoju istragu na razgovorima sa 54 severnokorejske žene koje su prebegle i opisale silovanja i druge zločine koje su pretpele od pripadnika službi bezbednosti i civilia na vladajućim položajima.

UN optužuju Severnu Korej između ostalog za opšte kršenje ljudskih prava. Severnokorejsko društvo je duboko hijerarhijsko i patrijarhalno, tradicionalne vrednosti poštovanja vlasti su duboko ukorenjene. Većina osoba koje su prebegle su žene.

One imaju mogućnost veće slobode kretanja od muškaraca jer ne zauzimaju vladajuće pozicije. Severnokorejce koje uhvate u pokušaju bega mučenje, izgladnjuju i završavaju na robiji, a žene još i seksualno zlostavljaju, kaže HRW.

"Svako veče žene su odvodili čuvari i bile su silovane", rekla je jedna 30-godišnja žrtva, koja je bila zatvorena u pograničnom zatvoru. Krijumčari koji prenose robu preko granice sa Kinom kako bi je prodali, primorani su da daju mito ili seksualne usluge raznim ljudima, dodaje HRV.

To su uglavnom upravnici javnih poduzeća, čuvari, saobraćajni službenici, policajci, sudije, vojnici i kontrolori u vozovima... Kenet Rot, direktor HRV, rekao je da su silovanja u Severnoj Koreji javna tajna, i da se generalno gledano tolerišu i ne procesuiraju.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track