01. novembar  2018. 12.56  | Izvor: Tanjug

Đukić: Zdravstveni sistem uspešno servisira sve obaveze

BEOGRAD -

Zdravstveni sistem Srbije uspešno servisira sve svoje obaveze, otvara nove bolnice, smanjuje liste čekanja i ne pravi nove dugove, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić na konferenciji Američke privredne komore "Šesto prolazno vreme - otključavanje reformi".

Đukić je istakao da se, takođe, 300 miliona evra ulaže u obnovu 52 bolnice u Srbiji.

"Svi dugovi su nasleđeni i pokušaćemo da ih vratimo, ali važno je da nema nijednog novog duga".

Đukić je podsetio na odluku iz juna 2015. godine na osnovu koje se potpunosti servisiraju sve obaveze zdravstvenih ustanova, koje se odnose na plaćanje, energente, nabavku novih lekova i druge troškove.

"Haos koji je vladao pre toga, koji je doveo do neplanskog zapošljavanja, bujanja primanja nezdravstvenog i nemedicinskog osoblja i nenamaneskog trošenja sredstava na sve drugo osim na struku i profesiju, pacijente i lekove, doveo je do toga da postoje dugovanja".

Đukić je naglasio da se često poredimo sa Hrvatskom i da je ta zemlja opredelila 870 miliona kuna za smanjenje duga od 12 milijardi kuna, koliko se duguje dobavljačima lekova u toj zemlji.

"Na sreću, kod nas je situacija bolja, radi se o starim dugovima i kamatama na te dugove", dodao je profesor Đukić.

On je rekao da se, takođe, u našoj zemlji ne nagomilavaju ni dugovi prema dobavljačima.

"Zdravstveni sistem na taj način ne trpi, sve se plaća i servisira, a oni koji se bave nabavkom novih lekova upoznati su da smo mi više od 500 miliona dinara opredelili samo za nove lekove. Reč je o skoro 17 miliona evra samo za nove lekove za lečenje retkih bolesti. Takođe, od dve i po milijarde evra iz budžeta za zdravstvo veliki deo se izdvaja za primarnu zdravstvenu zaštitu", kaže državni sekretar.

Ističe, takođe, da ne vlada nestašica ni 'tabletarnih' lekova i da je uvođenje elektronskog recepta dalo rezultate po pitanju bolje kontrole u procesu plaćanja, a samim tim i kontrole dugovanja države prema dobavljačima.

Prema njegovim rečima, svi novonastali dugovi se servisiraju u periodu od 45 dana iako je zakonski rok plaćanja 90 dana.

"Mislim da nema razloga da dobavljači i farmaceutska industrija ni na koji način budu nezadovoljni", naveo je on.

Đukić ističe i da postoji dobra saradnja sa inspekcijskim i faramceutskim službama, a da Republički fond za zdravstveno osiguranje funkcioniše kao nikada do sada.

Naglasio je da su i prvi put posle 20 godina smanjena liste čekanja za radio terapiju, kao i da je ona omogućena "bez tenderskih peripetija u Kamenici i Nišu, u četiri terapijska centra i otvaranjem Onkologije 2 u Beogradu".