Zaradili 30 miliona od otetih stanova (VIDEO)

Z. U.

01. 11. 2018. u 11:08

Uhapšeno osam osoba, a ukupno 11 se tereti za prevare sa nekretninama u Beogradu. Falsifikovali dokumenta, pa kvadrate prodavali ispod cene

Зарадили 30 милиона од отетих станова  (ВИДЕО)

Foto: MUP Srbije

PRIPADNICI Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP MUP Srbije uhapsili su osam osoba zbog preprodaje tuđih stanova, dok se za jednom osobom traga. Protiv dve osobe je podneta krivična prijava u redovnom postupku, a svih 11 se tereti za prevare u Beogradu.

Uhapšeni su Zoran R. (46), Aleksandar L. (41), Vladimir M. (40), Goran Đ. (52) Darko Ž. (31), Jožef P. (57), Dragan N. (43) i Petar M. (47). Oni će u petak biti privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) na saslušanje.

Prvoosumnjičeni je Zoran R., koji se tereti da je tokom 2017. godine organizovao kriminalnu grupu. Cilj je bio da se pronađu stanovi na teritoriji Beograda, čiji su vlasnici osobe koje su preminule ili prazni stanovi koje poseduje Grad Beograd. Tada bi, kako je utvrdila policija, sačinjavali lažna dokumenta i pomenute stanove knjižili u zemljišne knjige Republičkog geodetskog zavoda na nekog od pripadnika grupe ili na njima bliske osobe. Takve nekretnine su potom prodavala ispod njihove tržišne cene.

Kako je utvrđeno, na ovaj način je kriminalna grupa stekla protivpravnu korist od 30.000.000 dinara, a oštećeni su kupci, zakonski naslednici preminulih i Grad Beograd.



Pročitajte još - Neka nam daju stanove, pa se odmah selimo


Kako saznajemo, policija još nije završila istragu oko svih malverzacija ove kriminalne grupe. U ovom trenutku utvrđuje se tačan broj tuđih stanova i kuća, koje je grupa uspela da preproda kao svoje. Inspektori su do sada otkrili desetak stanova na opštinama Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd, ali postoje indicije da je otimačina bilo i na drugim teritorijama.

- Gotovo je neverovatan modus njihovog rada - navodi izvor "Novosti", blizak istrazi. Reč je o vrsnim prevarantima, koji su do sada bili skoro nepoznati istražnim organima. Prevara je sasvim slučajno otkrivena kada je jedan od naslednika posle smrti rođake hteo da uđe u stan. Tada je otkrio ne samo da je stan preprodat, već i da više nije u vlasništvu njegove tetke. Klupko je počelo da se odmotava.

Sada se utvrđuje i da li je Zoran R. koji je osmislio ceo lanac prevare, imao "pomoć" u državnim organima, odnosno da li su u ovaj kriminalni lanac bili uključeni i službenici iz nekih opština, ali i pravosudnih organa. On je, kako se pretpostavlja, uspeo da nabavi originalne papire i dokumentaciju u koje je, uz pomoć saučesnika, unosio lažne podatke. Sve je to overavao pravim pečatom.

- U toku je istraga da li je to ukrao ili mu je neko dao - navodi naš sagovornik.



PEČATI I OBRASCI

PRILIKOM pretresa stanova i drugih prostorija koja koriste osumnjičeni, pronađeni su unapred pripremljeni falsifikovani ugovori o kupoprodaji nepokretnosti. Pored toga oduzeti su ugovori o otkupu stanova, potvrde da su u celosti isplaćeni stanovi i više desetina lažnih pečata državnih institucija (na slici) sa kojima je overavana ovako pripremljena falš dokumentacija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije