Sto godina od oslobođenja Beograda u Velikom ratu

Manifestacijom "Dani slobode", Beograd obeležava stogodišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Na platou ispred Skupštine grada priređen je scensko-muzički spektakl "Beogradske sene", a u holu dvora otvorena je izložba Ambasade Francuske. Arhiv grada priredio je izložbu na temu oslobođenja u Prvom svetskom ratu, a u Centru "Sava" održava se Svečana akademija.

Grad Beograd vek od oslobođenja obeležava nizom događaja i istovremeno odaje počast stradalima – našim borcima i saveznicima, znanim i neznanim junacima, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a. Gradonačelnik je položio venac na Spomen-kosturnicu braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

Na Spomen-kosturnicu vence su položili i izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, državni sekretar Ministarstva francuske vojske Ženejev Darijesek i američki ambasador Kajl Skot.

Prethodno su Darijesekova, Radojičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položili vence na Francusko-srpskom groblju, gde je državna sekretarka Darijesek podsetila na prijateljstvo francuske i srpske vojske.

"Veoma sam srećna što sam ovde povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Beograda nakon dugog, zamornog i iscrpljujućeg sukoba od 1914. godine do 1918. godine", rekla je Darijesekova, napominjući da se danas takođe obeležava i prijateljstvo između francuske i srpske vojske.

Darijesekova je podsetila da će 11. novembra u Parizu na obeležavanju stogodišnjice od potpisivanja primirja u Prvom svetskom rata prisustvovati 60 zvaničnika, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja, u Vojničkom klubu Garde Vojske Srbije u kasarni "Dedinje" uručene su značke i Zahvalnice otadžbine vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Načelnik Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane pukovnik Dragan Kotarlić uručio je Značke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i Zahvalnice otadžbine za 144 vojna obveznika koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem u generaciji "mart" i "septembar" 2013. i "septembar" i "decembar" 2014. godine.

Otvorena izložba o zajedništvu Srbije i Francuske

Povodom veka od oslobođenja Beograda, u holu Skupštine grada Beograda otvorena je izložba svedočanstava građana Srbije o solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu, u organizaciji Ambasade Francuske.

Državni sekretar pri Ministarstvu vojske Francuske Ženevjev Darjesek je, otvarajući izložbu "Naša istorija, naša sećanja", rekla da su Francuska i Srbija istkale neraskidive veze, a neke od tih veza su iskovane na bojnim poljima Solunskog fronta.

"Danas sam došla da obeležim zajednički uspeh vojski Francuske i Srbije. Odala sam počast našim vojnicima koji su se borili rame uz rame. Da, Francuska se seća presudnih trenutaka Solunskog fronta. Francuska zna ko,liki je značaj borbi koje su se tu vodile", rekla je državna sekretarka.

Darjesek je istakla značaj izložbe, koja putuje kroz gradove Srbije i trajaće do decembra, jer "predstavlja zajedničku istoriju i, preko porodičnih sećanja, povezuje istorije naša dva naroda".

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je rekao da ova izložba, kroz sećanja ljudi, svedoči o važnom prijateljstvu i savezništvu za Srbiju.

U svom obraćanju prisutnima, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin podsetio je da je na današnji dan pre tačno 100 godina srpska vojska jurnula u nezadrživo oslobađanje Beograda.

"Izmešani sa francuskom braćom, još jednom su dokazali da umiru za ono za šta žive - za slobodu koju nadljudski vole", istakao je Vulin, navodeći da je svaki srpski vojnik cenio francusku žrtvu više nego svoju.

Muzičko-scenski spektakl "Beogradske sene"

Povodom obeležavanja stogodišnjice od oslobođenja Beograda, na platou ispred Skupštine grada održan je muzičko-scenski spektakl "Beogradske sene".

Predstavom, po tekstu Nine Džuver i u režiji Vladana Đurkovića, prikazani su događaji tokom oslobođenja Beograda koji su ilustracija držanja srpskog naroda tokom Velikog rata, kao i njegova istrajnost u otporu okupatoru.

Tom događaju prisustvovali su izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, a među zvanicama je bila i francuska delegacija, koju je predvodila državna sekretarka Ministarstva vojske Ženevjev Darjesek, predstavnici ambasada, kao i gradonačelnik Krfa Konstantinos Nikoluzos.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je srpska vojska, koja je svesno krenula u golgotu preko Albanije, postala simbol slobodarske ideje i nesalomivog duha jednog naroda.

Podsetio je da je taj primer kasnije poslužio Šarlu de Golu, koji je za vreme Drugog svetskog rata organizovao snage slobodne Francuske protiv nacizma izvan Francuske.

Centralna državna manifestacija održava se u Centru "Sava", na kojoj je govorio i predsednik Srbije.

Boreći se u završnici Prvog svetskog rata, srpska vojska uspela je da za samo 28 dana pređe 450 kilometara i oslobodi Beograd 1. novembra 1918. godine.

Borbama za oslobođenje glavnog grada komandovao je vojvoda Petar Bojović, a u Beograd su ušle Drinska, Moravska i Dunavska divizija.

Spomen-kosturnica na Novom groblju podignuta je 1931. godine na inicijativu Udruženja ratnika i tadašnje Uprave grada Beograda.

Njen autor je čuveni ruski arhitekta Roman Vershofskoj, a skulpture su delo vajara Živojina Lazića.

U kosturnici su sahranjeni branioci Beograda poginuli 1915. godine i oslobodioci stradali u završnim borbama 1918. godine.

Kosturnica ima dva nivoa, u prvom su sahranjena tela identifikovanih, a u drugom nepoznatih ratnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво