Najnovije vesti
Vesti Svet
U CENTRU ULCINJA Skupština usvojila predlog o postavljanju Skenderbegove statue

U CENTRU ULCINJA Skupština usvojila predlog o postavljanju Skenderbegove statue

Skupština opštine Ulcinj danas je usvojila predlog da statua Đerda Kastriotija Skenderbega bude postavljena na kružnom toku, u centru grada.

Ulcinj Wikipedia Foto: Wikipedia
Ulcinj Wikipedia

Inace, bulevar u Ulcinju na kojem se nalazi kružni tok nosi njegovo ime, prenosi "CdM".

Skenderbeg je, inače, u Ulcinju imao kuću, koju su nakon njegove smrti 1468. godine, nasledili njegovi rođaci.

Albanska Alternativa najavila je u avgustu postavljanje spomenika Skenderbegu na dve lokacije u Opštini Tuzi i to u centru Tuzi i u Zatrijepcu.

- Podizanje spomenika Skenderbegu doprinelo bi podizanju svesti za slobodu, saradnju kao i njeno očuvanje i unapređenje saradnje sa ostalim narodima koji žive na teritoriji Crne Gore, a naročito crnogorskog naroda sa čijim vladarima je bio i u prijateljskim i srodnickim odnosima - kazao je lider Albanske alternative Nik Đeljošaj za "CdM".

On je rekao i da spomenici Skenderbega krase mnoge trgove gradova širom Evrope, a da on za albanski narod predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav "nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena”.

Albanci Skenderbega predstavljaju kao heroja nacije i borca za slobodu, a njegov lik opevan je u brojnim narodnim pesmama. Poticao je iz feudalne porodice Kastriota koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove centralne Albanije i istočne Makedonije. U albanskom gradu Lješu je preminuo 17. januara 1468. godine od malarije.