Najnovije vesti
Vesti Društvo
Priča o hrabrom ocu iz valjevskog sela je rasplakala Srbiju, a njen neočekivani nastavak će vas RASPLAKATI JOŠ VIŠE

Priča o hrabrom ocu iz valjevskog sela je rasplakala Srbiju, a njen neočekivani nastavak će vas RASPLAKATI JOŠ VIŠE

Novac da se plati dug za struju, hrana, odeća i obuća za Srećka, veš-mašina i gomila drugih poklona – već danima stižu na adresu Tomislava Sarića (55), oca hrabrosti iz valjevskog sela Gola Glava, koji se brine sam o svom dvogodišnjem sinu Srećku i starom ocu Miroslavu (85).

Saric  otac Tomislav i sin Srecko Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija
Saric otac Tomislav i sin Srecko

"Blicova" priča o samohranom ocu koji je pre pola godine ostao udovac nakon smrti njegove supruge Radmile (50), koja je dete na svet donela boreći se sa rakom dojke, pokrenula je na akciju čitaoce iz svih krajeva Srbije.

Tomislav je pritisnut dugovima, bez mogućnosti da radi i zaradi na sopstvenoj zemlji jer od jutra do mraka brine o sinu i ocu, od prihoda trenutno raspolaže samo sa dečjim dodatkom od 3.560 dinara, ali od kako je njegova potresna priča objavljena u "Blicu", pomoć mu stiže sa svih strana.

- Nemam dovoljno reči zahvalnosti za sve ljude koji su mi na žiro-račun uplatili novac ili ga doneli lično prilikom posete, interesujući se kako sve mogu da pomognu. Srećko je dobio dosta hrane, sredstva za higijenu, pelena, garderobe, obuće, igračaka... Sve ono što nisam u stanju svakodnevno da kupujem. Poznati hirurg iz Beograda sa svojom suprugom nam je doterao veš-mašinu da veš više ne bih morao da perem na ruke, iako su na putu do Valjeva do sela imali saobraćajnu nezgodu. Mnogo, mnogo znači pomoć svih dobrih ljudi, svakom od srca hvala – kroz suze priča Tomislav.

Brđanska inicijativa pomogla je hrabrom ocu Tomislavu
Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija
Brđanska inicijativa pomogla je hrabrom ocu Tomislavu

Porodici je, zahvaljujući angažovanju Grupe građana "Brđanska inicijativa" iz Valjeva, pored novca, stigao i nameštaj, a oni najavljuju da će dodati gas u obezbeđivanju svakovrsne pomoći za Sariće, uz ideju da se u njihovoj kući uradi ravnajući sloj u trpezariji, dovede voda do kuće i uradi kupatilo. Zahvaljujući dosadašnjim uplatama, dug od 80.000 dinara, koji je Tomislav imao za struju - umanjen je za četvrtinu.

- Mnogo nam sve ovo znači pred ulazak u zimu. Sve što treba jeste da izdržim do proleća, da mogu Srećka da upišem u obdanište da ima gde da bude, jer sada ne mogu da odem ni u nadnicu i ostavim ga sa ocem. Ništa mi nije teško po kući da radim i da održavam onako kako je to moja Rada činila. Teško mi je što nemam dan duži od 24 sata, makar ne spavao, da mogu da odem da radim na sopstvenoj zemlji i u šumi, da zaradim za sve nas onako kako sam činio dok je Rada bila živa – priča Tomislav, ne ispuštajući Srećka iz naručja, koji se posle operacije preponske kile pre tri sedmice dobro oseća i veselo se osmehuje.

Radmili je Srećko bio najveća želja
Foto: Privatna arhiva
Radmili je Srećko bio najveća želja

Mami Radi Srećko je bila najveća želja

Tomislavljeva supruga Radmila preminula je 10. aprila ove godine. U drugom stanju je ostala u 48. godini, gotovo u isto vreme kada joj je dijagnostikovan kancer dojke, ali od želje da rodi, iako iz prvog braka ima troje odrasle dece, nije odustala po cenu neprimanja terapije. Pokušavajući da obezbedi najbolje lečenje za suprugu heroja nakon rođenja Srećka, Tomislav je prodao svu svoju stoku, mehanizaciju i automobil, ali hrabra žena je, nažalost, izgubila bitku za život. Sem dečjeg dodatka, Sarići nemaju drugi redovan prihod jer kao poljoprivredno gazdinstvo sa zemljom nemaju pravo na socijalnu pomoć.