Najnovije vesti
Vesti Politika
YU-SRB, ORLOVI, ZASTAVA... Ovako izgleda NOVI AVION Vlade Srbije (FOTO)

YU-SRB, ORLOVI, ZASTAVA... Ovako izgleda NOVI AVION Vlade Srbije (FOTO)

Država Srbija je konačno dobila stari-novi avion koji je namenjen prevozu visokih državnih zvaničnika. Zaključno sa ovom letelicom, koja nosi oznaku YU-SRB, flota avio službe vlade Srbije imaće ukupno tri aviona na raspolaganju.

Avion, Vlada Srbije, Embraer, Aleksandar Vučić, Istanbul Foto: Anadolija
Avion, Vlada Srbije, Embraer, Aleksandar Vučić, Istanbul

Kako je “Blic” ranije pisao, država je nabavila poslovni avion “Embraer 135BJ Legacy 600”, koji je Srbiji isporučen početkom ovog meseca, a svoj prvi let imao je pre dva dana, kada je prevezao predsednika Srbije Aleksandra Vučića do Istanbula.

Avion je, inače, proizveden 2007. godine (serijski broj 14501006) u mestu Sao Žoze dos Kampos, nedaleko od Sao Paola, u “Embraerovoj” fabrici. Nejveći deo svoje dosadašnje “službe”, letelica je provela u Brazilu, gde je jedno vreme bila i u privatnom vlasništvu, a letela je i za aviokompaniju “Republic airlines” iz SAD.

Internet baza Planespotters.net je još pre mesec i po dana ažurirana sa Srbijom kao novim korisnikom letelice.

Kada je reč o obeležavanju, na avionu je primenjeno uobičajeno označavanje, tako da je na na trupu na engleskom jeziku sa jedne, i na srpskom sa druge strane ispisano „Republic of Serbia“ i “Republika Srbija”.

Foto: Anadolija

Pre nego što je isporučena Srbiji, letelica je ofarbana početkom septembra, dok je u mestu Le Burže u Francuskoj bila na uređenju enterijera i “osvežavanju”, pre nego što je predata srpskim vlastima na korišćenje.

Osim ovog, “najnovijeg” aviona, srpskim državnim funkcionerima na raspolaganju su i dva već postojeća vazduplohova: “falkon 50” i “lir džet 31a” čija se starost meri decenijama.

Konkretno, “falkon” je star čak 37 godina, a kvarovi koji se na njemu dešavaju postali su maltene uobičajena stvar. Iako je stalno na raznoraznim popravkama, situacija uopšte nije naivna, s obzirom na to da su srpski zvaničnici, upravo zbog ovog aviona, morali čak i da otkazuju mesecima unapred zakazana putovanja. Osim toga, u pitanju je i bezbednost onih koje prevozi. Vladin “falkon” je u registar Direktorata civilnog vazduhoplovstva upisan 8. jula 1981. i trebalo je da bude plovidben do 15. oktobra 2018, tačnije do pre 15 dana.

Foto: Anadolija

“Falkon” je proteklih godina imao čitav niz incidenata zbog kojih je konačno i bio povučen sa piste i poslat “na kanal”. Jedan od poslednjih dogodio se 2015. prilikom puta tadašnjeg predsednika Nikolića u Vatikan.

Foto: Anadolija

Zbog kvara na “falkonu”, u decembru 2012, tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo na Kipar. Problemi sa vladinim avionom zabeleženi su i 19. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iste godine, a pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel...

Sa druge strane, “lir džet” u posedu vlade nešto je mlađi, tačnije ima 27 godina, i za ovo vreme imao je znatno manje otkaza i incidenata.