BiH

Različite naknade za legalizaciju supotne Ustavu RS

Različite naknade za legalizaciju supotne Ustavu RS
Foto: Ilustracija | Različite naknade za legalizaciju supotne Ustavu RS

BANJALUKA – Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da su različite naknade koje plaćaju investitori legalnih objekata i one koje se plaćaju u postupku legalizacije nelegalno izgrađenih objekata suprotne Ustavu RS.

Naime, Ustavni sud utvrdio je da odredba člana 160a. Zakona o uređenju prostora i građenju nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

"Ustavni sud je ocijenio da je neusaglašenost osporenih odredbi, kojima je propisana naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, rezultat toga što su njima predmetne naknade određene na nejednak način u odnosu na naknade koje su dužni plaćati legalni graditelji objekata", saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Time je, prema ocjeni Ustavnog suda, ovakvo razlikovanje između investitora legalnih i nelegalnih objekata suprotno garancijama ravnopravnosti građana i pravne jednakosti pred zakonom iz člana 10. Ustava Republike Srpske", navedeno je u saopštenju Ustavnog suda RS.

Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio i odluku kojom je utvrđeno da Odluke o visini troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Repubike Srpske i Zakonom o advokaturi Republike Srpske.

"Osporenom odredbom, kojom je propisano da se visina troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske utvrđuje u iznosu od 7000,00 KM, visina troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske, prema ocjeni Ustavnog suda, propisana je paušalno i arbitrarno, što je suprotno garancijama ustavnog načela vladavine prava", navode iz Ustnavnog suda.

Ustavni sud je, naime, ocijenio da pojam „troškovi“ mora da podrazumijeva stvarne troškove postupka upisa u Imenik, zasnovane na objektivnim pokazateljima. Stvarni troškovi upisa u Imenik advokata su novčani izraz stvarnih utrošaka pojedinih elemenata postupka, te ne mogu predstavljati prihod Adokatske komore u paušalnom iznosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije