Najnovije vesti
Vesti Politika
Brnabić sa Tačijem na marginama konferencije u Minsku

Brnabić sa Tačijem na marginama konferencije u Minsku

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas na marginama sastanka glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije u Minsku s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, javlja beloruska agencija Belta.

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Konferencija "Ka bezbednijoj Srbiji" Foto: Rade Prelić / Tanjug
Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Konferencija "Ka bezbednijoj Srbiji"

Kako navodi agencija, premijerka Srbije je novinarima rekla da su razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine, a Brnabić je izrazila nadu da će dve strane uspeti da dođu do kompromisnog rešenja, što bi vodilo ka većoj stabilnosti u regionu.

Govoreći o konferenciji, Branbić je rekla da od nje ima velika očekivanja jer su na dnevnom redu važna međunarodna pitanja: odnosi Istoka i Zapada, minski proces o rešavanju ukrajinske krize i druga.

Ona je dodala da je prvi put u Minsku i visoko je ocenila srpsko-beloruske odnose, uključujući i one na nivou šefova dve države.

Brnabić učestvuje na sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, kojim predsedava Volfgang Išinger, na kome će se razgovarati o temama globalne i regionalne bezbednosti.

Pored učešća na konferenciji, imaće odvojene susrete sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Sergejom Rumasom.

Brnabić je istakla da je u interesu Srbije da se pronađe održivo rešenje.

"Beograd je posvećen dijalogu i pronalaženju kompromisa kroz dijalog", naglasila je Brnabić u obraćanju.

Ona je ocenila da to nije jednostavan proces, a da je dijalog jedini način za uspostavljanje dugoročno održivog rešenja.

Predsednica Vlade ukazala na to da je dijalog inače težak i komplikovan, zbog čega nam je važno da taj proces dodatno ne otežavamo postavljanjem crvenih linija i da nam je u tom smislu važna podrška Nemačke.

"Kompromisno rešenje je ključ stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i presudan faktor za ekonomsku perspektivu i prosperitet svih građana regiona", istakla je Brnabić na skupu na kome učestvuje na poziv Volfganga Išingera, koji predsedava konferencijom.

Kasnije danas, predsednica Vlade odvojeno će se sastati sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Sergejom Rumasom, navedeno je u saopštenju.

Brnabić sa premijerom Moldavije: Odnosi zemalja prijateljski

Brnabić je u Minsku razgovarala sa premijerom Moldavije Pavelom Filipom o unapređenju odnosa dve zemlje.

Na sastanku je potvrđeno da su odnosi Srbije i Moldavije prijateljski i da ima prostora za dodatno unapređenje, pre svega u domenu ekonomske saradnje.

Predsednica Vlade istakla je da Srbija izuzetno ceni stav Moldavije o nepriznavanju Kosova i Metohije.

"Srbija je izuzetno zahvalna za podršku koju Moldavija pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje", naglasila je Brnabić.

Premijerka je istakla da je strateški cilj Srbije priključenje Evropskoj uniji i upoznala premijera Filipa sa reformama koje Vlada Srbije sprovodi, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ona je naglasila da je cilj svih reformi bolji životni standard građana i povoljnije poslovno okruženje za privredu.

Premijer Filip potvrdio je da se trgovinska razmena između dve države povećava, kao i da postoji mnogo prostora za njeno dodatno unapređenje, posebno u domenu izvoza.

Moldavski premijer istakao je da Moldavija sa pažnjom prati reforme koje se sprovode u Srbiji i da žele razmenu iskustava sa našom zemljom.

„Moldaviji je potrebna snaga za promene i reforme koju Srbija ima“, rekao je Filip.

Predsedsednica Vlade Srbije dobila je poziv moldavskog premijera da u narednom periodu poseti Moldaviju.

Premijeri Srbije i Moldavije borave u Belorusiji povodom sastanka glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kome je premijerka Brnabić ranije jutros govorila.

Kasnije tokom dana, predsednica Vlade srešće sa na odvojenim sastancima sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Sergejom Rumasom.