Tri omče za Srbiju u novembru

V. N.

30. 10. 2018. u 13:30

Predsednik Vučić pozvao narod na jedinstvo zbog paklenih planova Albanaca tempiranih za dolazeći mesec. Hoće da formiraju vojsku na Dan zastave, guraju se u Interpol, udaraju na "Gazivode"

Три омче за Србију у новембру

Aleksandar Vučić
Foto: N.Fifić

PAKLENI plan Prištine je sve izvesniji: 28. novembra, baš na Dan albanske zastave, nameravaju da formiraju vojsku Kosova! Suprotno svim važećim sporazumima, dogovoru Srbije sa NATO, pa čak i sopstvenom ustavu, politički predstavnici kosovskih Albanaca stvaraju naoružane formacije, ne mareći na upozorenja da se tim potezom direktno potkopava stabilnost celog regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iznoseći saznanja o namerama Prištine, u utorak je upozorio da našoj zemlji predstoji izuzetno težak mesec. U novembru se sprema i zamka Beogradu oko elektro-mreže na KiM, sledi odluka hoće li lažna država biti primljena u Interpol, a u najavi je i mera kojom bi se prištinskoj delegaciji za dijalog u Briselu ograničio delokrug.

- Bojim se šta može da se dogodi našoj zemlji. Više nego ikada je potrebno jedinstvo naroda. Mi ćemo se, u skladu sa svojim malim mogućnostima, suprotstaviti. Čuvaćemo mir i stabilnost na svaki način, ali nikome nećemo dozvoliti da proteruje, proganja ili ubija srpsko stanovništvo - obratio se predsednik Vučić javnosti, posle sednice Vlade Srbije, na kojoj je usvojen paket sveobuhvatne pomoći narodu na KiM.

Pročitajte još - Održana sednica Vlade Srbije sa Srbima sa KiM

Vučić je upravo našim sunarodnicima u pokrajini uputio direktnu poruku, pozivajući ih da ne nasedaju na trikove:

- Pozivam Srbe javno i otvoreno da ne učestvuju u formiranju vojske, jer to se radi samo da bi te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe. Ne pomažite im u tom prljavom poslu. Reč i molba su moji jedini mehanizmi da to sprečim. Dosad je ta reč imala vrednost, jer se petostruko umanjio broj pripadnika srpske nacionalnosti u kosovskim bezbednosnim snagama. A moja molba međunarodnoj zajednici glasi: "Kao Boga vas molim, nemojte to da radite!". Ne dovodite Srbiju u poziciju iz koje nema izlaza, jer mi naroda i države ne možemo i nećemo da se odreknemo.



Foto: N.Fifić



Vučić najavljuje da će se na predstojećem skupu u Parizu, povodom obeležavanja Dana pobede u Prvom svetskom ratu, verovatno sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kojem će reći sve što misli u vezi s KiM i formiranjem vojske.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da je pokušaj stvaranja paravojske na Kosovu protiv Rezolucije 1244, međunarodnog prava, čak i tzv. ustava Kosova, a posebno protiv zdravog razuma:

- Zbog toga posebno treba da budu zabrinuti Albanci. Teroristi koji bi da vode vojsku koristiće albansku decu kao topovsko meso kada izazivanjem sukoba budi pokušali da izbegnu optužnice za ratne zločine.








Odgovarajući Enveru Hodžaju, koji je naveo da nije vojska Kosova, već Vojska Srbije pretnja za region, Vulin je rekao da je VS poštovana i od prijatelja i od neprijatelja zbog svoje hrabrosti, stručnosti i sposobnosti da garantuje mir i stabilnost.

Prećutna saglasnost velikog dela međunarodne zajednice i direktna podrška Amerike, međutim, sve vreme je davala vetar u leđa Prištini da pod plaštom transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga stvara - vojsku. Prošlog meseca su tako usvojili tri zakona kojima se broj pripadnika duplira - sa 2.500 na 5.000, plus 3.000 rezervista umesto dosadašnjih 800. Uz to, KBS je nedavno sa Kforom sproveo manevre pod kodnim imenom "Srebrna sablja", tokom kojih su uvežbavali udar na srpske tenkove.

Pročitajte još - DRŽAVA SPREMA POMOĆ: 4,5 milijardi za preporod Srba na KiM


Upitan da prokomentariše izjavu predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija da je Srbija jedini protivnik nezavisnosti Kosova, Vučić je kazao da je Veselji u pravu za to da se protivimo kad nešto nije "logično i normalno".



Foto: N. Fifić

SKINUT BARJAK U ISTANBULU

VUČIĆ je izneo i da je pre dva dana u Istanbulu video predstavnike Prištine Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija.

- Stajao sam od njih udaljen nekih sedam metara. Tražio sam da se skine zastava Kosova i to je učinjeno - naveo je predsednik.

On je odbio da se složi sa sintagmom da je dijalog Beograda i Prištine "klinički mrtav".






Foto: N. Fifić

PRIŠTINA SPREMILA SCENARIO ZA PREUZIMANjE MREŽE: HOĆE DA NAM OTMU DALEKOVODE I UGROZE PRENOS STRUJE

DOBIO sam obaveštenje od EMS-a da Albanci hoće da otmu elektro-prenosnu mrežu Srbije i da žele da nam uskrate prenos električne energije od Novog Pazara do severa KiM. Ti pokušaji su protivpravni, a nas optužuju da sprečavamo slobodan promet električne energije - upozorio je Vučić.

Eventualna odluka Evropskog saveza elektro-distributera (EnC) biće doneta 9. novembra, a Vučić je naveo da bi potez na našu štetu bio skandal velikih razmera. On je najavio da će tim povodom pisati Nemcima i Britancima.

- Šta rade? Nateraju Albance da kradu našu struju i onda kažu da nismo u stanju da kontrolišemo. Mi nismo u stanju da kontrolišemo što oni kradu našu struju?! Konačni cilj je da nas izbace i da kažu da je jedini operater na Kosovu albanski KOSTT.

Predsednik je podsetio da je tokom pregovora o energetici dogovor bio da postoje dva preduzeća za prenos energije, od kojih bi jedno formirala Zajednica srpskih opština, koja bi upravljala "Valačom" i "Gazivodama".

- Oni sada to hoće da nam otmu i da pri tome kažu da je to imovima koja pripada nezavisnoj državi Kosovo - rekao je Vučić.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (143)

miki

30.10.2018. 13:40

Ja zaista nemam reči šta se dešava! EU opet ne reaguje a Priština opet zvecka oružjem...

marija

30.10.2018. 13:42

Valjda ce razum diplomata EU proraditi i spreciti formiranje paravojne formacije na Kosovu!!!!

Dana

30.10.2018. 13:47

Pokusaj albanaca da formiraju vojsku Kosova i da preuzmu nadležnosti Elektromreže Srbije mora biti zaustavljen jer bi to dovelo do katastrofalnih posledica.

Кад ћете коначно прогласити окупацију дела територије Републике Србије?

30.10.2018. 13:47

Небитно је шта терористи и убице на окупираном КИМ "намеравају" скупа са својим ЕУ/НАТО налогодавцима, битно је шта ти као Председник и назови влада намеравате, да коначно урадите као иоле нормалне и државничке контрамере, које изостају ево већ 20 година.........

Savesni Naprednjak - EU !

30.10.2018. 13:49

Dok nas gospodin Vučić brani, nema čega da se brinemo niti da se bojimo.

iz glave

30.10.2018. 13:50

преговорима им је и ДС/СПС и СПС/СНС дао легитимтет, а учешћем Срба на изборима и још више, легалитет ... саберимо се у нашем интересу, прогласимо КиМ окупираном територијом, укинимо им фирме по Србији којима се богате док ми сиромашимо, укинимо им путеве дроге ка ЕУ, прекинимо пут у ЕУ

Matija

30.10.2018. 13:54

Formiranje vojske Kosova bi bila katastrofa za ceo Balkan, to mora biti sprečeno!!!

mili

30.10.2018. 13:54

Ništa novo, Albanci su navikli da otimaju, nema veze kad i kako. Samo što smo sad mnogo jači nego pre tako da mogu samo da se nadaju.

Mara

30.10.2018. 13:55

Ne smemo da dozvolimo formiranje vojske na KIM, time ne postuju zakon, ali i narusavaju mir u regionu.

minja

30.10.2018. 13:55

Džaba svi sporazumi kad ih šiptari krše svakodnevno, nadam se samo da neće doći do većeg krša i haosa.

Zoran Kg

30.10.2018. 13:56

Jedno je sta ce oni da urade , a drugo je sta je potpisano a da narod ne zna. Legitimno je pravo Srbije da u Raskoj isprazni jezero Gazivode ,ali zavisi kakva je bila trgovina.

Gaga

30.10.2018. 14:02

Sigurno je da Srbija vodi ogromnu diplomatsku borbu kako bi sprečila ovo sramotno formiranje vojske lažne države.

Joca

30.10.2018. 14:03

Ako siptari formiraju vojsku to ce biti najgrublje krsenje kumanovskog sporazuma i rezolucije 1244.

Драган Р

30.10.2018. 14:05

Од ЗСО већ 5 година нема ништа нити ће бити, на северу КиМ суде судови тзв државе Косово, ред одржава полиција тзв државе Косово, РОСУ долази на север КиМ кад хоће, формира се војска тзв Косова а сада нам најваљујете да Шиптари преузимају и електромрежу? Шта сте уопште радили у Бриселу господине председниче?

doki

30.10.2018. 14:11

Ništa novo, okupator na okupiranoj teritoriji organizuje sistem po svojoj volji Srbija mora insistirati na vraćanju na KiM do 1000 svojih vojnika prema rezoluciji 1244 a tu novostvorenu vojsku mora proglasiti i nazvati pravim imenom paravojska na KiM.

e

30.10.2018. 14:12

a kako on sve to zna ? rekao mu zajednicki gazda ? jel on siptar ili nije ? stvarno bih voleo da se razjasni ko je lik uopste i kako je postao precednik ?

Jovan

30.10.2018. 14:20

Da li su svesni u medjunarodnoj zajedici kakve stetne posledice bi izazvala formiranje vojske tzv. Kosova

Petar M

30.10.2018. 14:24

Sve sto radi nato i eu, rade protiv Srbije, hoce da budu gazde na Balkanu, da nas drze pod njihovim nadzorom. Sve ovo gadno smrdi na nezgodu. ( rat)

Koco

30.10.2018. 14:32

Drzava treba da nastavi sa svakom vrstom pomoci ljudima koji su ostali da zive na Kosovu. Predsednik je ulozio veliki trud i napor na resavanje problema ljudi koji su ostali na svojim ognjistima.

Aleksandar

30.10.2018. 14:33

Ja prijatelju ne idem u rat pa makar formirali kosmicke snage Kosova.Neka se Srbi sa severa Kosova presele u Srbiju, izgradite im stanoveu zaposlite ih imamo sredstva stiglo je zlatno doba a i vec spominjete da nam fali radna snaga jer ste smanjilioi nezaposlenost i resen problem.A nasi prijatelji sa zapada ce nam ubrzati put ka EU i to je to. Dovidjenja

Lazar

30.10.2018. 14:38

Najbolji način da naš narod ostane da živi na svojim ognjištima je investiranje u kapitalne projekte na KiM!

Dzo

30.10.2018. 14:40

Mora se na vreme reagovati u svim relevantnim institucijama da se ne dozvoli formiranje kosovske vojske!Ukoliko se to desi, moramo ozbiljno razmisliti o načinima zaštite života naših sunarodnika na KiM.

Mina

30.10.2018. 14:40

Pravo je na nasoj strani sto se tice formiranje vojske KOsova, ovde bi trebalo da reaguju medjunardne zajednice

Mira

30.10.2018. 14:41

Suprotno svim sporazumima i rezoluciji oni su jako lepo smislili da oforme svoju vojsku na Dan zastave. Ma sram vas bilo više .

sbnost

30.10.2018. 15:10

treba imati drzavnicku mudrost i proglasiti Kosovo okupiranom teritorijom. To je snazan signal da Srbija nikada nece odustati od svojih vekovnih teritorija.

Maja

30.10.2018. 15:11

И после је Србија претнја за безбедност на Балкану? Па како???

Stevan

30.10.2018. 15:58

VUĆIĆ: NEKAKO JE BOG UREDIO DA DOĐE DO PROMENE VLASTI Svaka ti cast za ovu izjavu sada ce imati moju podrsku! Odavo nisam cuo da Predsednik na ovim prostorima se poziva na Gospoda !

mare

30.10.2018. 16:11

Nista ne moze da promakne Vucicu,cak i zastava kvazi drzave "Kosovo" na jarbolu u Instambulu

Zorica

30.10.2018. 16:15

Inicijativa drzave da ulozi novac prvenstveno u sever Kosova je garant ostanka Srba u tom delu Kosova.

MilicaKV

30.10.2018. 16:42

Нас државни врх ће учинити све, да пре свега мирним стедствима застити насе сународнике на КиМ.

Marija

30.10.2018. 17:29

Naravno da ne treba učestvovati, samo dižu tenzije i provociraju sa vojskom, i Interpolom, to nije pokriveno ni definisano ni u jednom sporazumu i oštro se treba tome protiviti i lobirati da što više zemalja zauzme stav kao i mi.

Sara

30.10.2018. 19:19

Kosovska vojska ne bi bila garant mira, već činilac nestabilnosti i mogućih sukoba na Balkanu. Formiranjem kosovske vojske, NATO odnosno KFOR gubi svrhu postojanja na tom delu teritorije Srbije.

Sasa

30.10.2018. 19:32

Formirali laznu drzavu, pa postavili lazne vodje, a sad jos hoce i Vojsku! Necmo im to dozvoliti.

Sanja

30.10.2018. 20:05

Nadamo se da se njihovi planovi o formiranju kosovske vojske neće realizovati jer će to ugroziti stabilnost u regionu.

Miroslav

30.10.2018. 20:18

Ako međunarodne institucije dozvole da se formira vojska Kosova, onda oni ne misle o miru i stabilnosti i rešenju pitanja KiM na miran i normalan način.

Maja

30.10.2018. 21:30

Nije ovde samo reč o formiranju vojske Kosova, ovde je reč o našem narodu, o njegovoj bezbednosti pa samim tim i bezbednosti celog regiona.

Luna

30.10.2018. 22:00

Mora se razgraniciti prostorno nasi Srbi ne smeju u tu vojsku, to se ne sme dozvoliti.

Rajko

31.10.2018. 05:31

Teska vremena dolaze ali nema odustajanja od borbe za kompromisno resenje.

Era

31.10.2018. 06:41

Uzdam se u mudru politiku predsednika, koji nas je do sada iz nemogucih situacija spasava.

Lola

31.10.2018. 06:42

Uvek su neke omce oko naseg vrata, i uvek cemo nepravedno biti u takvoj situaciji.

Dragan

31.10.2018. 06:54

Formiranje izmisljene vojske Kosova ce samo dodatno zakomplikovati stvari.

milica

31.10.2018. 07:00

Vojska Kosova bi bila paravojna formacija koja je stvorena na otetoj teritoriji.

Vatro Marx

31.10.2018. 07:43

Sta si cekao dosada gospodine predsjednice Nema pomoci ni sa jedne strane Srbija ostade u potpunosti izolirana dok siptari idu punim korakom da ostvare drzavu koju nikada nisu imali. Naravno uz pomoc najjacih sila sa zapada ,gospodine Vucicu sta sada ,pravis paniku i uznemiravas svoj narod po cijelom svijetu. Trcao si po zapadu pa i istoku i nista nisi uspjeo.

Marija

31.10.2018. 08:08

Mozda imamo teske probleme pred nama ali sve dok se borimo za nase interese nista nije izgubljeno.

Boća

31.10.2018. 08:36

Preduzecemo sve,a sta je to SVE?opet cete se zaliti eu,rusiji i americi i to je to.to su siptari ukapirali i zato rade sta hoce,a mi pisemo pisma i tuzakamo ih dok cuvsmo suknje zenama i pisemo komentare iz toplih domova.

Gavra

31.10.2018. 09:12

Znamo koliki su Albanci provokatori ali znam da necemo ni pokleknuti pred njima i njihovim provokacijama!

Ivan

31.10.2018. 09:35

Ja nikada ne bih mogao da radim ovaj Vucicev posao. Svaka njemu cast kako izadje na kraj sa svim onim azdajama.

slobodan

31.10.2018. 13:26

@Ivan - Sendvicar odradio si ga ali budi malo inovativniji pa ces dobiti i majonez