Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2018.
19:05 >> 23:19h
Vestionline A

Paljenje motora: Đoković - Soza 6:0 u pobedama, 16:0 u setovima

U drugom kolu na turniru iz masters serije u Parizu naš as se sa 7:5, 6:1 protiv portugalskog tenisera izborio za duel s Bosancem Džumhurom u osmini finala.

EPA/Ian Langsdon
Đoković uzvraća udarac protivniku iz Portugalije

Bio je to jedan od onih mečeva u kojima potpuni favorit tek treba da zagreje motore za najviše pretenzije, a njegov je protivnik već uhvatio ritam. Portugalac Žoao Soza (48. na svetskoj listi) odomaćio se u "Bersiju" budući da je prošao oba kola kvalifikacija i još jedno na glavnom turniru pa je u prvom setu pružio našem asu najveći otpor od kada se njih dvojica sastaju, a bio je ovo šesti put. 

Doduše, mogao je Đokoviću i prvi set da pripadne lakše da mu Soza nije uzvratio istom merom - brejkom na brejk. Kada je prokrčio put do trofeja na mastersu u Šangaju, Đoković nije izgubio nijedan gem na svoj servis, a u ovom meču se u pet gemova suočavao s brejk-loptama.

U drugom setu je naš as, koji naravno da nikada u prvom meču ne odigra na vrhuncu svojih mogućnosti već štedi i raspoređuje snagu, bio na pragu da pobedi i sa 6:0, ali se Soza izbavio od maksimalnog udara. Kako god, u naslovu piše kako prolazi u okršajima s igračem koji u Parizu igra i za 33. masters trofej i za povratak na čelo svetske liste.

Sledeći Đokovićev rival je bosanski igrač Damir Džumhur (52) s kojim će se u četvrtak sastati prvi put. Ako savlada i njega, imaće nisku od 20 uzastopnih pobeda počev od serije u Sinsinatiju.

II set

6:1 Gem u kojem je Đoković spasao tri brejk-lopte, a iskoristio je treću set-loptu. Meč je trajao sat i 33 minuta.

Nekome je pozlilo iza Đokovićevih leđa u gledalištu u prvom redu. Novak je toj osobi doneo peškir. Posle nekoliko minuta pauze meč je nastavljen. 

5:1 Soza je izbegao da izgubi set s nulom što se kaže. Od 16 setova u šest duela Đokoviću je sa 6:0 pripao prvi, u trećem kolu Ju-Es opena 2013.

5:0 Soza je imao prvu loptu za brejk pri 30:40. To je Đoković spasao gromovitim forhendom u ugao terena jer mu je loptica tako legla na reket. Posle je portugalski teniser imao još jednu, ali se naš as iščupao.

4:0 Još jedan brejk. Đoković čini krupne korake ka osmini finala i susretu s bosanskim teniserom Damirom Džumhurom.

Đoković je najzad iz svog boksa dobio baš taj energetski napitak koji je tražio.

3:0 Đoković kontroliše drugi set, a Soza kao da je pod utiskom grešaka i preispitivanja zašto nije odigrao drugačije.

2:0 Soza igra dobro, ali Đoković dolazi do brejka jer je dobrim udarcima naterao protivnika na grešku. 

1:0 Drugi set počinje osvojenim gemom Đokovića na njegov servis.

Đoković ima najbolji procenat pobeda ikada kada mu pripadne prvi set - 95,9%. U takvim slučajevima pobedio je na 724 meča, a izgubio ih je samo 31. Tek 14 igrača u istoriji imaju procenat veći od 90%. Drugi je Nadal (808-42, 94,8%)

I set

7:5 Neće biti taj-brejka. Đoković je prvu brejk-loptu pretočio u vođstvo u setovima, a 15:0 protiv Soze. Trajalo je 52 minuta.

6:5 Portugalac je imao brejk-loptu, ali ju je poslao duboko u aut kada je Đoković, posle loše planiranog napada, krenuo na mrežu.  

5:5 Soza prvi put u duelima s Đokovićem stiže do petog gema u setu, a ovo je 15. koji igraju.

EPA/Ian Langsdon
Soza na meču s Đokovićem

5:4 Posle dva uzbudljiva gema, Novak na svoj servis maksimalan.

4:4 Đoković je propustio četiri brejk-lopte.

4:3 Ponovo 0:40 na Đokovićev servis, ali ovoga puta gem pripada Sozi. Naš as nije izgubio nijedan gem na svoj servis u Šangaju, a evo već u prvom melu u Parizu je drugačije.

4:2 Soza osvaja gem na ovaj svoj servis, ali propuštena prilika u prošlom koštaće ga seta.

4:1 Bilo je 40:0 za Portugalca na Đokovićev servis, ali je naš najbolji teniser spasao sve tri brejk-lopte. Kad je otklonio opasnost od Sozinog revanša, brzo je i osvojio gem.

3:1 Evo prvog brejka. Sozi je posustao servis, a Đoković je na riternu bio ofanzivan što je i urodilo plodom. Prva brejk-lopta je i pretočena i gem.

2:1 Ovo je bilo baš brzo i ubedljivo.

1:1 Soza je i na Ju-Es openu krenuo dobro dok njegov otpor konačno nije bio slomljen.

1:0 Ako nastavi da servira kao što je u Šangaju, naš as će sebi olakšati put ka povratku na vrh liste.

Meč je počeo. Prvi servira Đoković.

* Đoković i Soza su morali da budu strpljivi jer su na glavnom terenu dvorane "Bersi" pre njih Kanađanin Miloš Raonić i Francuz Žo Vilfrid Conga odigrali meč s taj-brejkom u sva tri seta. Posle skoro tri sata igre Raonić je pobedio sa 6:7 (4:7 ), 7:6 (7:5), 7:6 (7:5) i sastaće se u drugom kolu sa Švajcarcem Rodžerom Federerom.

 

Od porsnulog šampiona Novak Đoković se brže nego što je i sam mislio preobratio u nemilosrdnog prvaka, u onog tenisera koji nam s prvim vrhunskim udarcima ostavlja utisak nepobedivosti.

U pariski "Bersi", na poslednji od devet sezonskih turnira iz masters serije, došao je kao pobednik na tri prethodna takmičenja (Sinsinati, Ju-Es open, Šangaj). Pošto je kao drugi nosilac bio slobodan na početku, u drugom kolu ima priliku da nastavi nisku od 18 uspeha uzastopce. U njoj je i Portugalac Žoao Soza. 

Ako ga savlada i u šestom međusobnom duelu, a u setovima protiv njega ima 14:0, s 3:0 po nesnosnoj vrućini na Flašing Medouzu poslednji put, već zna s kim bi se sastao u osmini finala. To je bosanski teniser Damir Džumhur (52. na svetskoj listi), koji je savladao ove godine senzacionalnog Grka Stefanosa Cicipasa (16) sa 6:3, 6:3. 

Đokovićevo učešće u pariskoj dvorani, u kojoj je trijumfovao četiri puta (2009, 2013-15; od 1990. niko do njega nije sačuvao trofej, a kamoli da je slavio triput uzastopce), pratiće se s posebnom pažnjom, jer naš as ima šansu da se vrati na prvo mesto. To će postići ako ode korak dalje od prvoplasiranog Španca Rafaela Nadala, koji će se u sredu prvo sastati sa zemljakom Fernandom Verdaskom (27), pa, dakle, i ukoliko ga savlada u finalu, kada kao dva glavna nosioca jedino i mogu da se sretnu. 

Đoković je u skupljanju bodova u prednosti nad ljutim suparnikom, koji trenutno ima 215 poena više, jer lane nije igrao, a Nadal prvo mora da sačuva 180 bodova iz prošlogodišnjeg četvrtfinala. Kad bi se namerili jedan na drugog u finalu, naš najbolji teniser bi igrao i da se poravna sa Špancem po rekordnom broju trofeja na turnirima ove kategorije (33).

Kako Đoković opet odaje utisak nepobedivog šampiona, videće se i u Parizu i na završnom turniru u Londonu (11-18. novembar) može li da ponovi savršeni finiš sezone kao što je to bilo 2015. Tada je posle Ju-Es opena uzeo trofej i u Pekingu, na uvodnom turniru kineske turneje, ali sada nije učestvovao. Zamena za tu titulu moglo bi da bude prvo mesto.

I pre tri godine je trijumfovao na Vimbldonu, ali još nije uspeo da pokori Sinsinati kao što je sada. I u Šangaju i u Parizu je pobedio i 2013.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online