Konobar Pavle od bakšiša Elizabet Tejlor gradio vikendicu

Pre 46 godina na Tjentištu na snimanju filma "Sutjeska", Pavle Milanović imao je poseban zadatak - najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o supruzi Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor.
Zadatak zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna, poveren mu je jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu, godinu dana ranije, proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa.
 
Elizabet Tejlor nije učestvovala u snimanju, ali je pratila supruga Ričarda Bartona, britanskog glumca koji je u filmu igrao Maršala Tita. Pristup vili u kojoj je boravila sa svojih jedanaestero usvojene dece imao je samo Pavle.
 
"Nikad niko, samo Margeta i ja, glavna sobarica vile. Samo nas dvoje. Pratnja Titove garde i milicija, to nisi mogao prići na kilometar blizu vile", priča on za RSE.
 
Služio je Pavle i brojne državne funkcionere, skoro sve osim Tita, koji je imao svoje konobare i kuvare. Ipak, četrdesetak dana sa Elizabetom možda je i najdraži deo njegove karijere u ugostiteljstvu. "Lepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji", kaže on.
 
Zakoračio je u devetu deceniju života i iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka sa Elizabetom Pavle se seća i danas. "Ona se sa mnom izgrlila, poljubila i ostavila mi kovertu u sakou. Odem do toaleta i pogledam, koverta puna dolara", priseća se on.
 
Od bakšiša iz koverte, započeo je gradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer je rat prekinuo sve planove, ali i jednu sretnu epohu u njegovom životu. "To su sretna vremena bila. Pa ne mogu sretnija biti na svetu, živelo se bolje, lepše i slobodnije, niko nije pitao ko je šta. Dabogda, da ikad bude tako, a ja se nadam, neću ja doživeti, a moj sin možda hoće", zaključio je.
  • Yugosloven

    31.10.2018 01:21
    Forever
    To je bila zemlja, sad smo u cirkusu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.