ODBIO DA POTPIŠE ZAKONE: Tužilaštvo Makedonije istražuje da li je Ivanov prekršio Ustav

M. Stančić

30. 10. 2018. u 19:03

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju otvorilo predistražni postupak protiv predsednika Makedonije

ОДБИО ДА ПОТПИШЕ ЗАКОНЕ: Тужилаштво Македоније истражује да ли је Иванов прекршио Устав

Foto Tanjug-AP

SKOPLjE: OD STALNOG DOPISNIKA


Postupajući po dve anonimne krivične prijave protiv predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, Osnovno javno tužilaštvo (OJO) u Skoplju otvorilo je predistražni postupak u vezi sa, kako je saopšteno, nepoštovanjem Zakona o jezicima i Sporazuma sa Grčkom potpisanim u Prespi.

Postupanje u predistražniom postupku je u pravcu provere navoda u dvema krivičnim prijavama.

- U tom cilju već su zatraženi podaci i informacije od Sobranja Republike Makedonije i od Kabineta Predsednika Republike Makedonije o tome kada su donesene odluke u zakonodavnom domu, odnosno da li i iz kojih razloga nisu potpisane od strane Predsednika“, precizira se u saopštenju OJO u Skoplju.

Ivanov je proletos odbio da potpiše ukaz o primeni Zakona o upotrebi jezika, kojim je albanski uveden kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji. Ivanov je tadašnji odlučan stav „pokrio“ objašnjenjem da na osnovu odbrane Ustava i po savesti ne želi da potpiše ukaz o pravosnažnosti i upotrebi zakonskog akta zbog "načina na koji je zakon donesen izvan svih procedura, bez debate o amandmanima".

Bilateralni Sporazum o okončanju spora između Skoplja i Atine promenom imena u Republika Severna Makedonija, potpisan u Prespi, Ivanov je takođe odbio da potpiše uz ocenu da "dogovor otvara mnogo više problema nego što ih rešava".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)