Valjaonica Impol seval svetionik užičke privrede

Tanjug

30. 10. 2018. u 18:54

Valjaonica aluminijuma u Sevojnu danas je svetionik užičke privrede, uslovi za rad i plate su bolje nego u zlatno doba fabrike u vreme socijalizma

Ваљаоница Импол севал светионик ужичке привреде

Foto Tanjug

Valjaonica aluminijuma u Sevojnu danas je svetionik užičke privrede, uslovi za rad i plate su bolje nego u zlatno doba fabrike u vreme socijalizma, ocenili su predstavnici kompanije i sindikata povodom 16 godina od kako je slovenačka Impol grupa preuzela valjaonicu.

Vladimir Leskovar, predsednik Upravnog odbora Impol grupe, podsetio je da je valjaonica kad su je preuzeli imala minus od 11 miliona dolara, a da je sada jedna od najboljih fabrika koja se finansira svojim kapitalom. "Za našu odluku da kupimo tu valjaonicu, presudna je bila činjenica što smo za nju znali od ranije, jer smo sarađivali u Jugoslaviji na mnogim poslovima i znali smo da možemo da ukombinujemo poslove", rekao je Leskovar i dodao da je veoma zadovoljan saradnjom sa srpskom privredom. Do sada nismo imali nikakve negativne primedbe, rekao je on i dodao da su sve stvari uspevali da reše dogovorom. Generalni direktor valjaonice u Sevojnu Ninko Tešić podsetio je da je valjaonica osnovana pre 43 godine i ocenio da su sve te godine bile poslovno dobre.

Dodao je da je valjaonica kao i svi imala i loših dana zbog sankcija, ali da je uvek bila likvidna i da joj račun nije bio u blokadi nijedog dana.

Vladimir Leskovar

"Te 2002. godine bili smo praktično pred stajanjem, ali je došla privatizacija i imali smo sreću da smo za većinskog vlasnika dobili kompaniju iz naše branše, ljude koji su imali iskustvo na tržištu i tehnologiji, kojom su nam pomogli za one godine što smo mi malo zaostali", rekao je on.

Tešić je ocenio da je valjaonica sada uspešnija fabrika, koja ima bolje uslove za rad, i plate znatno veće od privrede Srbije, pa čak i bolje nego u zlatna vremena fabrike za vreme socijalizma.

Valjaonicu je pre 16 godina kupila slovenačka kompanija "Impol seval", a rezultatima privatizacije zadovoljni su svi od radnika, direktora pa do slovenačkih gazda.

Da kompanija odlično posluje potvrđuje i glavni izvršni direktor kompanije Andrej Kolmanič, koji u izjavi za Glas zapadne Srbije rekao da je vrlo zadovoljan poslovanjem, a i zaposlenima u preduzeću. "Ovde su ljudi dobri, poštuju dogvore a sve ljude koji su dobri moramo uvek da nagradimo. Jedno od glavnih pravila kod nas je da cenimo naše saradnike", rekao je Kolmanič i dodao da će uskoro početi saradnju sa Er spejs industrijom.

Prema rečima predsednika sindikata Perice Gogića, ovo je jedno od retkih preduzeća u Srbiji u koje se vratila trinaestra plata.

"Iako se kaže da su Slovenci škrti na parama, mi ovde ostvarujemo dobre prihode. Radnici prvo zarade, pa dobiju platu. Dobili smo po 19 hiljada za proslavu firme, to je bonus, dok se trinaesta plata odnosi na proizvodnju koju su ostvarili radnici", kaže predsednik sindikata Perica Gogić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije